Een bom in het parlement

Interessante bijeenkomst vandaag in het Europees parlement over plasticzak_1.jpgde nieuwe regels voor handbagage in vliegtuigen, die een half jaar geleden van kracht werden. Hebben die regels wel zin, vroegen de Spaanse parlementariër Guardans en zijn Nederlandse collega Hennis-Plasschaert (VVD) zich af. Ze hadden een aantal deskundigen uitgenodigd om die vraag te beantwoorden.

Nu zijn niet alleen luchthavenautoriteiten geobsedeerd door veiligingheidsmaatregelen. Ook bij de Europese instellingen kunnen ze er wat van. Iedere keer dat je het Europees Parlement of de Europese Commissie bezoekt, moet je door een detectiepoortje. Heeft dát eigenlijk wel zin?

De Franse criminoloog Christophe Naudin, een van de gasten gisteren, besloot de proef op de som te namen. Halverwege zijn verhaal stak hij zijn handen in de lucht. Daarin: een ontstekingsmechanisme en een vloeistof om een bom te maken. En in zijn tas zat nog meer, zei hij. Hij was er zonder problemen mee binnen gekomen.

Naudin: ,,We kunnen onze energie beter richten op het opsporen van mensen die aanslagen willen plegen dan op het vinden van explosieven. Terroristen gebruiken telkens nieuwe technieken. Op elf september waren de vliegtuigen zelf hun wapens. Vorig jaar wilden ze vloeibare bommen gebruiken. En morgen zal het een radioactieve of een chemische bom zijn.”