Dinosaur Jr

Als twee ridders stonden ze tegenover elkaar op het podium, meppend met hun gitaarhalzen alsof het zwaarden waren. Dinosaur Jr mocht dan twintig jaar geleden gelden als een van de invloedrijkste gitaarbands (en Neil Young de koosnaam Dinosaur Sr bezorgen), het drietal heeft er nooit van genoten. De dictatoriale leiding van zanger-gitarist, ijskonijn en eeuwige zwijger J. Mascis dreef bassist Lou Barlow tot waanzin. Drummer Murph probeerde zelfs – al dan niet slaapwandelend – zijn bandleden de nek om te draaien.

Dat de originele bezetting het drie platen met elkaar uithield is opmerkelijk. Dat ze in 2005 weer samen gingen toeren was onverwacht. Maar dat er nu een plaat uitkomt, Beyond, is een mirakel. Mascis heeft zijn alleenheerschappij in de studio, waar hij de latere Dinosaur-platen grotendeels zelf inspeelde, kennelijk opgegeven. Zijn ellenlange solo’s en bombastische franjes (paukengeroffel, panfluiten, trompetgeschal) zijn weer vervangen door spetterende, melancholische gitaarrock. Barlows wraak is zoet: hij levert met het wiegeliedje Back to your Heart en Lightning Bulb de beste nummers af en degradeert zijn oude dictator tot braaf achtergrondgitarist. En hoewel Dinosaur Jr eigenlijk alleen de lichamelijke leeftijd heeft bereikt die ze geestelijk als jonge belofte reeds bezaten, is dit eindelijk een rockreünie die is geoorloofd. Lang leve de veertigplussers.

Dinosaur Jr: Beyond (PIAS)