De wereld ligt open

Alie Kalsbeek Foto Evelyn Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 28-04-2007 Alie Kalsbeek, werkzoekende Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Wat was je laatste baan?

„Ik werkte tot eind vorig jaar als stylist bij een meubelzaak. Ik deed met twee anderen de inrichting van de winkel. Het ging er economisch niet zo goed, daarom moest ik weg. Ze kozen mij, omdat het bedrijf uitgaat van het idee ‘last in first out’ en van de groep ouderen was ik de laatste die erbij was gekomen. Ik wist dat het niet zo goed ging – er moesten al eerder mensen weg – maar toch kwam het bericht vrij plotseling. Ik heb er tien jaar met veel plezier gewerkt. Maar nu wil ik iets anders.”

Wat wil je dan voor werk gaan doen?

„Ik wil wel blijven groeien, daarom denk ik niet dat werk als stylist nog iets voor mij is. Ik heb verschillende dingen gedaan in mijn loopbaan en heb verschillende kwaliteiten die ik hoop samen te kunnen voegen in een volgende baan. Ik ben na de mode- en kledingvakschool etaleur geweest bij V&D, tot 1989. Toen besloot ik met mijn zus een eigen zaak op te zetten, een winkel in zijde. Wij komen uit een ondernemersgezin, dus het was geen vreemde stap. We deden alles zelf, de boekhouding, de inkoop. Ik maakte ook geregeld feestkleding en bruidsjurken. Maar ik was veel alleen in de winkel. We zijn in 1995 gestopt.

„Ik ben bij de meubelzaak begonnen en volgde daarnaast de HBO-opleiding facilitaire dienstverlening. Nu werk ik als vrijwilliger bij het operagezelschap Artivocaal. Ik ben er productieleidster en hou me bezig met grimeren en de marketing. Ik vind het erg leuk om te doen, maar ja, het is een vrijwilligersbaan. Wat ik wil, vind ik moeilijk om in een paar woorden samen te vatten. Ik kan niet zoeken op een concrete baan, zoals secretaresse. Ik moet breed kijken.”

Je bent dus niet in een hokje te plaatsen. Hoe zoek je dan?

„Dat vonden ze bij het UWV ook lastig, dus ben ik met loopbaanbegeleidingsbureau Deksels gaan praten. Met hen probeer ik mijn wensen concreet te maken. Ik ben denk ik creatief, flexibel, ik heb doorzettingsvermogen en ik kan organiseren. Bij het zoeken kijk ik met name naar het soort bedrijf. Ik heb al gesolliciteerd bij de Nederlandse opera, een evenementenbureau en als inkoper bij een groothandel. Naar hotels kijk ik ook, die zou ik willen inrichten. En theaters, dat is ook een omgeving waar ik wil werken. Ik heb er zin in om iets anders te doen, de wereld ligt weer open.”

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl

    • Marleen Luijt