Beursnotering Direct Wonen in Londen

Woningbemiddelingsbureau Direct Wonen is sinds vandaag actief op de beurs. Het bedrijf verkreeg een notering aan de Alternative Investments Market (AIM) in Londen. De marktwaarde van het grootste particuliere woningbureau van Nederland werd geschat op 215 miljoen pond (317 miljoen euro).

Direct Wonen gaf ruim 32 miljoen nieuwe aandelen uit op de AIM, ter waarde van circa 60 miljoen euro. Meerderheidsaandeelhouder Weswa plaatste 12 miljoen bestaande aandelen door. Weswa is grotendeels in handen van echtpaar Yvonne Swaans en Richard Westerhuis. Zij houden een belang van 70 procent in de onderneming. Op de eerste handelsdag daalde de koers met 3,8 procent.

De bemiddelaar kiest voor de London Stock Exchange om de betere groeimogelijkheden. Aan de AIM zijn circa 1.640 kleinere bedrijven genoteerd, waaronder 350 buitenlandse. Het Amsterdamse alternatief voor kleine bedijven, Alternext, telt twee bedrijven, en Direct Wonen „voelde er weinig voor de derde te zijn”, aldus een woordvoerder. Direct Wonen is vooralsnog alleen maar actief in Nederland, maar heeft wel internationale ambities.

Swaans en Westerhuis begonnen in 1990 met verhuurbemiddeling in Eindhoven onder de naam De Kamerbalie. In 1993 veranderden zij die naam in Direct Wonen. Sindsdien maakte het bedrijf een sterke groei door. De onderneming telt nu 250 werknemers. Sinds 2004 is Direct Wonen ook actief in financiële dienstverlening (Direct Hypotheken) en verzekeringen (Direct Verzekeren).

Direct Wonen bemiddelt tussen particuliere verhuurders en woningzoekenden. Slaagt de bemiddeling, dan ontvangt Direct Wonen een maand huur – ook als die huur hoger is dan wettelijk toegestaan. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in augustus vorig jaar dat Direct Wonen 15.000 euro moest terugbetalen aan een huurster die jarenlang te veel huur betaalde. In Amsterdam geldt de verordening dat ook bemiddelingsbureaus zich aan het puntensysteem moeten houden.