Avonddienst? Rijstsalade!

Vriendelijk verzoek vanuit de avondploeg van nrc.next. Of ik niet wat ideeën heb voor snelle maaltijden die ’s middags thuis kunnen worden voorbereid en die ’s avonds op het werk nog steeds lekker smaken. De kant- en klaarmaaltijden, de afhaalchinees en de bezorgpizza’s komen de meeste redacteuren de neus uit. Degenen die mijn stukjes nakijken, lijden het meest, zo is mij verteld.

Is het echt zo erg? vroeg ik, want het is voor mij vijftien jaar geleden dat ik een avonddienst draaide. Nou vooruit, sommige koelverse maaltijden schijnen wel te doen te zijn. De groene curry met pandanrijst van Albert Heijn mag binnen next-kringen op enige sympathie rekenen.

Bij dezelfde supermarkt haalt Lineke af en toe een niet onaardige salade met garnalen, pepertjes en rode ui en Titia een salade met geitenkaas, appel en honing. Eppo fietst speciaal naar de biologische winkel voor een Romeinse schotel. Die heb ik daar weleens zien liggen in de vitrine en me afgevraagd wat het was. Beige meuk, volgens Eppo, maar best lekkere beige meuk.

Ach arme Eppo en al mijn andere collega’s, ‘best lekker’ is lang niet lekker genoeg en van beige voedsel kan een mens zo treurig worden. Speciaal voor jullie heb ik deze rijstsalade bedacht. Met noten en avocado voor de nodige energie, pittige wasabi en tuinkers om je alert te houden en bananenchips tegen de verveling. En wat het prettigst is aan deze salade, hij wordt alleen maar lekkerder als je hem een paar uur laat staan. Dat hoeft niet in de koelkast, maar het mag wel.

75 g (basmati)rijst

50 g ongezouten cashewnoten

1 eetlepel Japanse sojasaus

1 eetlepel rode wijnazijn

1 theelepel honing

1 theelepel wasabi

1½ eetlepel zonnebloemolie

1 kleine avocado

1 snackkomkommer (of ¼ komkommer), zaadlijsten verwijderd, in kleine blokjes

1 lente-uitje of sjalotje, in ringetjes

½ doosje tuinkers

een handje bananenchips (te koop bij toko’s)

Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Spreid de rijst uit over een bord, zodat hij snel afkoelt.

Rooster de cashewnoten in een droge, hete koekenpan tot ze kleuren en hak ze daarna grof. Roer in een kommetje de sojasaus, rode wijnazijn, honing, wasabi en olie door elkaar. Proef en breng de dressing op smaak met zout en versgemalen peper.

Schil de avocado, snijd in blokjes en meng deze direct door de dressing, zodat ze niet verkleuren. Meng de cashewnoten, komkommerblokjes, ui en dressing door de afgekoelde rijst. Doe de salade in een plastic bakje, knip er de tuinkers boven en sluit af.

Doe de bananenchips in een plastic zakje. Leg dit op het aanrecht en sla er een paar keer op met de koekenpan. De chipskruimels neem je apart mee naar je werk en meng je voordat je gaat eten door de salade.

Wat neem jij mee wanneer je avond- of nachtdienst hebt? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc