Aftreden Blair nu snel bekend

De Britse premier Tony Blair maakt volgende week definitief bekend wanneer hij zal aftreden. Dat zei Blair gisteren op campagne in Schotland voor de regionale en lokale verkiezingen op donderdag. De premier verwacht dat hij „binnen een paar weken” wordt opgevolgd door de Schotse minister van Financiën Gordon Brown – overigens nog steeds zonder Brown formeel als opvolger voor te dragen. Blair zei dat de nieuwe premier waarschijnlijk „een Schot” zou zijn. Volgens de BBC blijft Blair nog ongeveer zeven weken aan, totdat de Labour partij een opvolger kiest. Gisteren was het tien jaar geleden dat Labour en Blair aan de macht kwamen. Blair zal na zijn aftreden vooral worden herinnerd als de man die Groot-Brittannië de oorlog in Irak binnenloodste. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Britse krant The Independent. Toch gaf 61 procent van de ondervraagden aan Blair een goede premier te vinden. (Reuters, BBC, AP, ANP/AFP)