Zeven weken weg, zonder een teken van leven

Een portret van de Britse journalist Alan Johnston (44) wordt geprojecteerd op de gevel van het kantoor van de BBC-televisie. Johnston, die als correspondent voor de Britse omroep permanent in Gaza verbleef, werd op 12 maart ontvoerd door Palestijnse activisten. Sindsdien kwam er geen teken van leven. Foto AP Picture released by the BBC of an image Monday April 30 2007 shows an image of kidnapped BBC journalist Alan Johnston projected onto BBC TV Centre in White City, west London. Monday night will be the BBC journalist's 50th night in captivity since he was kidnapped by an unknown group of Palestinian activists on March 12, 2007 in Gaza. (AP Photo/ Jeff Overs/BBC) ** NO SALES ** Associated Press

Een portret van de Britse journalist Alan Johnston (44) wordt geprojecteerd op de gevel van het kantoor van de BBC-televisie. Johnston, die als correspondent voor de Britse omroep permanent in Gaza verbleef, werd op 12 maart ontvoerd door Palestijnse activisten. Sindsdien kwam er geen teken van leven.

De aan Al-Qaeda gelieerde groep Tawhid en Jihad Brigades claimde twee weken geleden Johnston te hebben gedood en kondigde aan video-opnames van de executie te zullen vrijgeven. Vier dagen later stelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat Johnston nog leefde. Hij baseerde zich hierbij op informatie van zijn inlichtingendienst.

Gisteren bleek dat de Palestijnse regering telefonisch contact heeft gehad met de ontvoerders van Johnston. Premier Azzam al-Ahmad liet weten dat de ontvoerders diverse eisen hebben, waaronder losgeld. De premier zei dat er aan geen van de eisen gehoor wordt gegeven.

Azzam al-Ahmad zei verder dat Johnston in goede gezondheid verkeerd. Hij wilde geen details over het gesprek vrijgeven, maar zei wel dat de verblijfplaats van de Brit inmiddels bekend is. De premier wil niet overgaan tot een bevrijdingsactie omdat hij het risico te groot acht dat Johnston daarbij om het leven komt.