Zelf boer worden

Carrie Tiffany: Regels voor een wetenschappelijk verantwoord leven. Vert. Mea Flothuis. Arbeiderspers, 189 blz. € 18,95

**---

Op het eerste gezicht heeft het literair debuut van voormalig Australische parkwachter en landbouwjournaliste Carrie Tiffany, Regels voor een wetenschappelijk verantwoord leven, alles mee. Interessant onderwerp: bebouwen van land volgens wetenschappelijke methoden. Locatie: Australië.

Het boek opent boeiend: een propagandatrein door het Australische binnenland, om de boeren beter boeren te leren. Daar ontmoet beter-boeren-propagandist Robert Pedigree het naaistertje Jean Finnegan. Ze worden verliefd, bezegelen die liefde in een treinwagon, en stappen uit om zelf te gaan boeren. Theorie moet praktijk worden. Anderen lazen Regels voor een wetenschappelijk verantwoord leven vóór mij. Men noemde het ‘een verpletterend debuut’. Tiffany mag zich verheugen in plaatsing op shortlists en longlists. Ik begon dus handenwrijvend aan deze roman, die bovendien plaatjes bevat. Maar het boerenwerk op wetenschappelijke grondslag valt tegen. Alles gaat mis: oogst en huwelijk zijn niet te redden.

Hoewel ik me niet verveeld heb, had ik aan ’t eind het gevoel door een dustbowl te zijn gereisd. En die plaatjes? Fantasieloos ingeplakt. Als de wind komt, gaan ze met de stof mee.

Atte Jongstra

Meer weten? Atte Jongstra leest door op www.nrc.nl/boekenblog.