Yma Sumac

CD JAZZ

Qua show en opsmuk liep ze op Madonna vooruit, daarnaast had ze een geweldige stem. Vooral haar hoge noten waren zo extreem dat sceptici twijfelden of ze wel echt uit haar keeltje kwamen. Temeer daar haar platenlabel Capitol begin jaren vijftig bekend stond om zijn geavanceerde geluidstechniek.

Dat de Peruaanse ‘Inca-prinses’ Yma Sumac (1922) het ‘live’ ook kon, zingen over ruimschoots drie octaven, bleek pas ten volle toen ze na haar Capitol-contract als ‘exotische’ zangeres aan een wereldtournee begon. Haar optreden in Boekarest in 1961 werd vastgelegd door Electrecord en verschijnt nu voor het eerst op cd. Met als extraatje een ouverture van Moisés Vivanco, een componist met Hollywoodambities, met wie Sumac twee keer trouwde.

Op Recital staat zijn naam achter alle stukken, ook bij muziek die duidelijk ‘geleend’ is. In de ballade Montana Mama, waarin Sumac schitterend zingt, hoor je zowel Summertime als Sometimes I feel like a motherless child en in Amor Indio de reli-traditional Joshua fit the Battle of Jericho.

Behalve met het grote Roemeense RTV-orkest zingt Sumac tijdens dit concert ook volkse Andes-duetjes met collega Cholita Revero plus haar echtgenoot op gitaar. Na het imponerende Chuncho waarin ze met hetzelfde gemak een vlotte lijster, een krassende kraai als een ‘gothic’-heks laat horen vraag je je af wat Yma Sumac geworden was met andere mensen om haar heen. Na haar tweede scheiding van Vivanco maakte ze in 1971 nog een rockplaat en hield het daarna min of meer voor gezien. Haar huis in Los Angeles verliet ze alleen nog voor belangrijke zaken zoals in 2006 het in ontvangst nemen van enkele Peruaanse onderscheidingen.

Frans van Leeuwen

Yma Sumac: Recital (ESP 4029). Distr. Challenge