Voedselautoriteit gaat maïs traceren

Greenpeace-activisten stortten op 16 maart genmaïs voor de deur van de UMP, de partij van de Franse presidentskandidaat Sarkozy. Foto Reuters French policemen watch as Greenpeace activists dump eight tonnes of genetically modified corn in front of France's UMP political party presidential candidate campaign rally headquarters in Paris, March 16, 2007. REUTERS/Greenpeace/Handout (FRANCE). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES. Reuters

De Voedsel- en Warenautoriteit gaat op zoek naar een scheepslading illegale genmaïs die door milieuorganisatie Greenpeace is geïdentificeerd. Dat zegt een woordvoerder van de VWA. De maïs komt uit de VS en wordt verwerkt tot diervoer. De VWA zal zelf testen laten uitvoeren en op basis daarvan verdere stappen overwegen. „Zolang het voer niet is opgegeten, is de lading altijd te achterhalen”, aldus de VWA-woordvoerder vanmorgen.

Dit weekeinde berichtte Greenpeace dat het illegale genmaïs had gevonden in monsters van een scheepslading maïskorrels die op 10 april in de Rotterdamse haven werd gelost. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei gisteren in een reactie dat de Nederlandse autoriteiten de partij moeten terugzenden naar de VS als blijkt dat de bevindingen van de milieuorganisatie kloppen.

Gistermiddag werd duidelijk dat de lading maïskorrels naast de illegale genmaïs een cocktail van minstens zeven verschillende genmaïsvariëteiten bevat. Een tweede partij in het schip die vrij van genmaïs had moeten zijn, bleek een te hoog percentage genmaïs (1,9 procent) te bevatten van zeker twee verschillende variëteiten.

De VWA-woordvoerder zegt niet te kunnen verklaren waarom de milieuorganisatie bij deze steekproef onmiddellijk tegen een illegale partij aanloopt, terwijl de VWA nimmer problemen constateert. 10 procent van alle scheepsladingen bulkproducten voor diervoer wordt bemonsterd, aldus de VWA.

„Het lijkt erop dat Greenpeace wist wat ze aan het doen was”, aldus de VWA-woordvoerder. „Het lijkt er dan op dat de VWA niet goed weet wat ze aan het doen is”, zegt campagneleidster genetische manipulatie Sandra Schalk van Greenpeace vanochtend in een reactie.