Vijf keer levenslang in Brits kunstmestcomplot

Vijf Britse staatsburgers zijn gisteren tot levenslang veroordeeld voor het beramen van terroristische aanslagen op onder meer een winkelcentrum, nachtclub en het gasnet in Londen. De mannen werden aangehouden in 2004, na onderzoek van de Britse geheime dienst MI5. Die had onder meer ontdekt dat een van de verdachten 600 kilo kunstmest had gekocht, bedoeld om een aantal zeer explosieve bommen te fabriceren. De vijf mannen, met leeftijden tussen de 25 en 35 jaar, zijn vrome moslims. Vier van hen hadden banden met Pakistan.

Enkele van de veroordeelden waren bekenden van twee van de zelfmoordterroristen die op 7 juli 2005 in Londen aanslagen pleegden op het openbaar vervoer, waarbij 52 passagiers omkwamen.

Uit documenten, die pas na de rechtzaak werden vrijgegeven om een eerlijk proces te garanderen, blijkt dat deze twee mannen al een jaar eerder waren opgemerkt door MI5. Deze beschouwde hen niet als potentiële terrorismeverdachten. Britse oppositiepartijen hebben opgeroepen tot een apart onderzoek naar het verband tussen beide zaken.

In november vorig jaar werd ook al een Britse moslim tot levenslang veroordeeld wegens het beramen van een terroristische aanslag. De 34-jarige veroordeelde had limousines met gasflessen tot ontploffing willen brengen in parkeergarages onder kantoren van grote financiële instellingen, een trein en een tunnel. (AP, Reuters, BBC)

In Groot-Brittannië lopen verschillende onderzoeken en rechtszaken naar (beraamde) aanslagen:

17 juli 2005: Vier aanslagen in Londen op drie metro’s en een bus. 52 passagiers en de 4 daders komen om. Twee van de daders, allen jonge Britse radicale moslims, blijken contact te hebben gehad met een aantal van de mannen die gisteren zijn veroordeeld. De Britse oppositie roept op tot apart onderzoek naar dit verband.

21 juli 2005: Mislukte aanslagen in Londen op drie metrotreinen en een bus. De vier vermoedelijke daders staan nu terecht. Allen zijn moslims. Ze komen uit Afrika maar verblijven al lange tijd in Groot-Brittannië.

10 augustus 2006: De politie arresteert 25 mensen in en om Londen en in Birmingham op verdenking van betrokkenheid bij een complot om een tiental vliegtuigen tijdens transatlantische vluchten met vloeistofbommen op te blazen. 17 van hen worden aangeklaagd. Een proces zal naar verwachting nog zeker een jaar op zich laten wachten.

31 januari 2007: De politie houdt negen mannen aan in Birmingham. Ze zouden een complot beramen om een Britse islamitische militair te ontvoeren en te doden. Vijf van hen zijn aangeklaagd.

Britse officiële site over terrorisme en kunstmest: www.secureyourfertiliser.gov.uk