Venezuela breekt met Wereldbank

Nu Venezuela al zijn schulden bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft afbetaald, zou het vandaag ook officieel de banden met de twee financiële instellingen verbreken. Dat heeft de links-nationalistische Venezolaanse president Hugo Chávez gisteren aangekondigd.

Chávez zei dat zijn land zich zal terugtrekken „voordat we beroofd worden, want ze zijn in staat ons te beroven”. De president zei dat hij „de rekening wil sluiten en te vragen terug te geven wat van ons is”. Met dat laatste doelde hij waarschijnlijk op recente periodieke bijdragen aan de instellingen.

Ruim twee weken geleden deelde de regering mee dat alle leningen van de Wereldbank versneld waren terugbetaald. Die liepen nog tot 2012. Door versneld terug te betalen bespaarde Venezuela zich 8 miljoen dollar aan rentekosten. Bij het IMF had Venezuela kort na het aantreden van Chávez, in 1999, al alle uitstaande schulden afgelost. Eind vorig jaar sloot het IMF zijn kantoor in Caracas.

Toen Chávez aantrad, had zijn land een totale schuld van 3,3 miljard dollar bij de twee instellingen. Hij won eind 1998 de verkiezingen mede door zijn felle kritiek op het macro-economische beleid dat sinds de jaren tachtig werd opgelegd door de Wereldbank en het IMF. In de ogen van veel Venezolanen leidde dat beleid tot hoge inflatie. In 1989 was een straatprotest ertegen bloedig neergeslagen.

In meer Latijns-Amerikaanse landen hebben beide instellingen een slecht imago en lossen regeringen hun schulden versneld af om de banden te kunnen verbreken. Chávez staat de oprichting van een alternatieve ‘Bank van het Zuiden’ voor ogen. Tot nu toe hebben hieraan naast Venezuela Argentinië en Bolivia hun deelname toegezegd.

Wereldbank-president Paul Wolfowitz, die zich gisteren bij het bestuur van de Wereldbank moest verantwoorden voor zijn rol in de promotie van zijn vriendin Shara Riza, heeft hard uitgehaald naar critici die zijn vertrek eisen. Hij zei dat het „onrechtvaardig en hypocriet” zou zijn als het bestuur van de Wereldbank hem schuldig verklaart, en klaagde over een „lastercampagne”. (AP, AFP)