Turkse beurs zakt in door politieke crisis

De Turkse beurs is gisteren stevig gedaald in reactie op de politieke crisis. Dit weekeinde demonstreerden honderdduizenden Turken tegen de regering, die in hun ogen steeds islamitischer wordt.

Beleggers in Istanbul waren van slag door de politieke opschudding: rond het middaguur was de standaardindex, de IMKB-100, met 6,3 procent gedaald, na met een daling van 8 procent te zijn geopend. De index sloot uiteindelijk 4 procent lager. De Turkse munt, de lira, verloor terrein ten opzichte van buitenlandse munten en kostte 1,36 Amerikaanse dollar, terwijl dat vrijdag nog 1,33 was.

Turkije, kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie, kruipt sinds 2001 langzaam maar gestaag uit een financiële crisis, mede dankzij bankhervormingen en andere initiatieven die worden gesteund door het Internationale Monetaire Fonds. Het land heeft een grote buitenlandse schuld, maar is door zijn omvang en groei aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers.

Analisten denken dat de beurzen waarschijnlijk zullen herstellen van de val van gisteren. Ze houden er rekening mee dat de regering akkoord gaat met vervroegde verkiezingen, waardoor de rust kan terugkeren. Maar zij waarschuwen dat aanhoudende politieke onzekerheid zijn weerslag zal hebben op de financiële markten.

De spanningen in Turkije zijn vooral het gevolg van de kandidatuur van minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül voor het presidentschap van het land. Seculiere Turken vrezen dat Gül, die onder meer vindt dat vrouwen hoofddoekjes moeten kunnen dragen in openbare functies, het presidentsambt zal gebruiken om de Turkse scheiding van kerk en staat teniet te doen. Gül is goed bevriend met premier Tayyip Erdogan, die eveneens streng gelovig is. (AP)