Terugkeer rust in Mogadishu tijdelijk

Honderden, mogelijk duizenden inwoners van Mogadishu zijn teruggekeerd naar de Somalische hoofdstad, nadat de gevechten tussen de door Ethiopië gesteunde regeringstroepen en islamitische milities vrijdag zijn gestopt. Het is evenwel nog te vroeg om te juichen, liet een Oegandese legercommandant in Somalië gisteren weten. „Dit is geen kwestie van overgave. De verslagen strijders zijn nog altijd in de stad.” Oeganda is sinds maart met 1.500 soldaten namens de Afrikaanse Unie aanwezig in Somalië. Door de gevechten zijn sinds februari ruim 350.000 inwoners de stad ontvlucht.

Twee leiders van de extremistische islamitische strijders hebben vanuit Eritrea opgeroepen tot meer en gerichtere aanvallen tegen de Ethiopische troepen en de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. Deze steunen de zwakke Somalische interim-regering van Abdullahi Yusuf. De twee, de voormalige parlementsvoorzitter Sharif Hassan Sheikh Aden en Sharif Sheikh Ahmed verklaarden dat de strijd tegen Ethiopië door zal gaan tot het land zijn troepen terugtrekt uit Somalië.

Ahmed stond tot voor kort bekend als een gematigde leider van de verjaagde moslimextremisten, die vorig jaar de macht hadden in Somalië. De VS zagen hem als mogelijke bemiddellaar tussen de meer radicale islamitische strijders en de regering. Nu meldt Ahmed dat „alle buitenlandse troepen, ook de vredesmacht, worden beschouwd als de vijand.”

Ondertussen wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de mogelijkheid onderzoeken om in juni een VN-vredesmissie naar Somalië te sturen. (AP, Reuters)