Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over tekortschietende tandartscontrole, waardoor malafide tandartsen jarenlang ongestoord hun gang kunnen gaan. De Inspectie voor de Volksgezondheid zou controles moeten uitvoeren maar daar komt weinig van terecht, de beroepsorganisatie heeft geen bevoegdheden en ook verzekeraars hebben geen overzicht. Verder o.a. de open grenzen voor werknemers uit EU-staten als Polen veroorzaken spanningen in Nederlandse agrarische gebieden. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Documentaire over de actieve rol van de KLM na de oorlog bij het helpen ontsnappen van nazi’s naar Argentinië, zoals blijkt uit onderzoek in buitenlandse archieven. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vervoerde Duitsers vanuit Zürich naar Uruguay, vanwaar ze doorreisden naar Buenos Aires, en later ook rechtstreeks naar Argentinië. De KLM kan er in haar archieven niets over terugvinden. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage uit Northampton waarin wordt onderzocht wat er onder tien jaar Tony Blair in Groot-Brittannië is veranderd. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Willem Duys: Leven voor de vuist weg. Uitzending waarin het leven en werk van Willem Duys (78) centraal staat. Duys was in de jaren zestig en zeventig volgens vriend en vijand de ‘koning van omroepland’. Hij kwam als eerste met een eigen talkshow op televisie, Voor de vuist weg, die ooit 8,5 miljoen kijkers trok. Duys presenteerde ook het Grand Gala du Disque en het Songfestival. Zijn radioprogramma Muziekmozaïek hield het 37 jaar vol op de zondagochtend. Ned.2, 20.50-22.00u.

Horizon: The six billion dollar experiment. In een labyrint van tunnels bij de Zwitsers/Franse grens wordt op 26 novembber 2007 de Large Hadron Collider ingezet om The Big Bang na te bootsen. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde. BBC2, 22.00-22.50u.

informatief

Het zal je maar gebeuren: The boy is mine. Een documentaire over machteloosheid bij hulpverlening aan tienermoeder Miranda en haar zoontje Soufian. Miranda heeft geen uitkering,geen vaste verblijfplaats, luiers en eten zijn er vaak niet. Foute vrienden maken misbruik van Miranda en ze blijft zitten met een schuld van 30.000 euro. Miranda loopt vast in het zorgsysteem van wachtlijsten, budgetten en bureaucratie. Ned.2, 22.50-23.45u.

Dossier 2300: Lucy, tiener in een verkeerd lijf. Lucy, vroeger Richard, is eindelijk achttien geworden en kan een operatie voor geslachtsverandering ondergaan. Documentaire over een mens dat al jong wist dat hij/zij in het verkeerde lijf was geboren. RTL 4, 22.55-23.55u.

ONE life: famously reincarnated. Ontmoetingen met mensen die beweren dat zij de reïncarnatie zijn van een beroemd persoon, zoals Elvis Presley of Marilyn Monroe waarbij de vraag is of ze op zoek zijn naar media-aandacht of naar een ‘betekenisvolle’ invulling van hun leven. BBC1, 23.45-0.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. In een compilatie uit het afgelopen seizoen vanavond de gastbijdragen van de Belgische schrijver Herman Brusselmans, zanger Frans Bauer en uitgever Derk Sauer en zijn vrouw. Ned.3, 19.30-20.10u.

Knevel & Van den Brink. Gast bij dit praatprogramma is o.a. Ramses Shaffy. Ned.1, 23.00-23.55u.

consument

Opgelicht. Een organisator van verschillende multiculturele jongerenevenementen reist met een aantal bekende rappers van onder anderen Osdorp Posse stad en land af met een musical over zinloos geweld en discriminatie. Het is een doorslaand succes en de zaaleigenaren en scholen betalen graag voor dit festijn. Het geld verdwijnt echter rechtstreeks in de zak van de organisator en de rappers kunnen naar hun geld fluiten. Onderzoek toont aan dat de organisator eerder de zaak fleste. Ook een elektricien met een fors strafblad licht de boel op. Hij doet zich voor als succesvol zakenman, eigenaar van kapitale zeiljachten, een makelaarskantoor in Marbella en een scheepswerf in Sri Lanka. Zo dupeert hij tientallen jachtwerven, makelaars en particulieren voor honderdduizenden euro’s. Een gesprek met de vele slachtoffers en een zoektocht naar de man. Ned. 1, 21.05-21.45u.

sport

Snooker. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden om het wereldkampioenschap snooker in Sheffield, later op de avond gevolgd door een samenvatting van de hoogtepunten. BBC2, 20.00-222.00 & 0.20-3.00u.

UEFA Champions League. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met in de rust een voorlopige analyse en een nabeschouwing van de voetbalwedstrijd tussen Liverpool en Chelsea. 20.10-23.05u.