Standje van Brussel over genmaïs

Nederland moet de Rotterdamse scheepslading genetisch aangepaste maïs opsporen. Greenpeace ontdekte zaterdag dat er een illegale maïsvariant werd ingevoerd. De maïs moet terug naar de Verenigde Staten. Dat heeft de Europese Commissie gisteren besloten nadat de milieuorganisatie zijn vondst bekendmaakte.

De partij blijkt vermengd met genetisch aangepaste maïssoorten, zoals Herculex RW 59122, die in Europa nog niet zijn toegestaan. „Het Europees agentschap voor veilige voeding heeft op 2 april een positief advies gegeven over deze maïsvariant. Maar zolang er niet is gestemd over toelating in de EU, is de variant illegaal. De partij moet worden getraceerd en teruggestuurd”, aldus een woordvoerder namens Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid).

Genetisch gemodificeerde gewassen, bijvoorbeeld maïs, soja en tomaten, worden in de Verenigde Staten op grote schaal verbouwd en verwerkt in levensmiddelen. Maar in Europa bestaat er bij consumenten grote scepsis, vooral omdat er nog veel onduidelijkheid is over de vraag hoe dergelijke gewassen zich vermengen met de gewone gewassen.

De maïs uit Rotterdam zou bestemd zijn voor veevoer. Greenpeace kaartte de zaak gisteren per brief aan bij de commissaris. De organisatie is bezorgd, omdat het al de vierde keer is in twee jaar dat illegale maïs Europa binnenkomt.

De steekproef toont volgens Greenpeace aan dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (VWA) te weinig aandacht schenkt aan de controle op de import van genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s). „Ze zeggen dat het minder prioriteit heeft”, zegt Sandra Schalk, campagneleider genetische modificatie bij de milieuorganisatie.

De Voedsel en Warenautoriteit, die valt onder het ministerie van Landbouw, zegt dat het jaarlijks enkele honderden keren monsters neemt in de Nederlandse havens. Het aantal controles op voedsel bestemd voor menselijke consumptie, is volgens de autoriteit niet verminderd.