Sensuele botsing tussen Thora en zinnelijkheid

La petite Jérusalem (2005). Regie: Karin Albou. Met: Fanny Valette, Elsa Zylberstein. Distributie: Filmfreak. ****

La petite Jérusalem (2005). Regie: Karin Albou. Met: Fanny Valette, Elsa Zylberstein. Distributie: Filmfreak.

****-

‘Klein Jeruzalem’ is de bijnaam van een achterbuurt in Sarcelles, vlakbij Parijs. Een joods gezin woont er in een anonieme woontoren. Moeder komt uit Tunesië, haar twee dochters zijn opgegroeid met de joodse orthodoxie maar reageren er verschillend op. Mathilde praktiseert het dagelijks en onderwijst de Thora aan kinderen. Mathilde’s jongere zus Laura respecteert de rituelen maar is door haar studie filosofie sceptisch. In een presentatie op de universiteit beargumenteert ze dat je niet kunt aantonen dat God bestaat, maar ook dat het lastig is om te bewijzen dat hij niet bestaat.

Debuterend regisseur Karin Albou laat op terloopse wijze zien hoe de synagoge van de joodse gemeenschap in vlammen opgaat en hoe een groepje joodse mannen dat aan het voetballen is zomaar wordt aangevallen en geschopt en geslagen. Maar La petite Jérusalem gaat uiteindelijk niet over het toenemende antisemitisme in Frankrijk. Albou toont dat religie seksueel verlangen niet onderdrukt maar soms juist aanwakkert. Mathilde ontdekt de seksualiteit nadat haar is verteld dat genot niet in tegenspraak is met de Thora, Laura’s weg naar lichamelijkheid heeft meer te maken met het afschudden van de ideeën van Kant over zelfdiscipline. Albou filmt de botsing tussen Thora en zinnelijkheid door sensuele close-ups van de vrouwenlichamen af te wisselen met shots van boeken met religieuze en filosofische teksten. Lichaam en geest. Wie wint?