Rus eist aftreden regering Estland

De crisis tussen Rusland en Estland over de verplaatsing van een standbeeld in de Estse hoofdstad Tallinn duurt onverminderd voort. Een bezoek van Russische parlementariërs aan Estland leverde gisteren niets op. In Moskou wordt de Estse ambassade belegerd door leden van Russische jeugdorganisaties.

Twee Doemaleden, onder wie de voorzitter van de parlementscommissie voor oorlogsveteranen, Nikolaj Kovaljov, bespraken de crisis gisteren in Tallinn met de Estse autoriteiten. Na het gesprek zei Kovaljov dat de Estse regering moet aftreden. De verplaatsing van het standbeeld van een soldaat van het Rode Leger van het centrum van Tallinn naar een militaire begraafplaats buiten het centrum heeft volgens Kovaljov „geen precedent in de wereldgeschiedenis” en is „een provocatie tegen Rusland”.

De Estse president, Toomas Hendrik Ilves, protesteerde gisteren tegen de belegering van de Estse ambassade in Moskou door leden van diverse Russische jeugdorganisaties. Ilves zei dat zich meer dan twintig mensen in de ambassade bevinden die het gebouw niet uit kunnen „alsof ze gijzelaars zijn”. De belegeraars lieten gisteren alleen een kind en een zwangere vrouw gaan. Ze riepen leuzen als ‘Estland is de schande van Europa’ en ‘Stop het fascisme’, brachten luid patriottische liederen ten gehore en hebben aangekondigd de belegering te willen voortzetten tot 9 mei, als Rusland de overwinning op nazi-Duitsland herdenkt. De belegeraars zeggen voor hun actie toestemming te hebben van de politie.

Ook het consulaat van Estland in St. Petersburg en de Estse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev werden gisteren belegerd. In Kiev werden eieren en ballonnen met bruine verf naar het gebouw gegooid en stickers geplakt met de Estse vlag, voorzien van een hakenkruis. Ook hier werd Estland in spreekkoren voor fascistisch uitgemaakt. Het kwam gisteren in Kiev tot schermutselingen met de politie, waarbij niemand gewond raakte. Twee betogers werden opgepakt, maar na verhoor vrijgelaten.

In Tallinn zijn gisteren op de plaats waar het standbeeld van de soldaat stond, de stoffelijke resten van twaalf soldaten van het Rode Leger opgegraven. Ze zullen met militaire eer worden herbegraven op hetzelfde militaire kerkhof waar gisteren het omstreden standbeeld is neergezet. Voor de Russen eert het standbeeld de soldaten die het fascisme bestreden; voor de Esten is het een symbool van de Sovjet-bezetting. (Reuters, AFP, AP)