Postzegel gastronomie

1 l kruidenbouillon500 g prei50 g boter4 kruimig kokende aardappels 150 g blauwschimmelkaas4 eetl. (Griekse) yoghurt

In 2005 was er een plan. Op de nieuw uit te geven Europa postzegels zou aandacht worden besteed aan een gemeenschappelijk thema: de gastronomie. Hongarije drukte een zegel waarop een paprikakip met knoedels was afgebeeld. Slowakije en Kroatië maakten een postzegel met hét symbool van gastvrijheid: brood en zout. Litouwen drukte zegels met wijn, kaas en melk. De Britten zochten het in ‘multi-culti’ en maakten een zegel met een in Afrikaanse kledij gestoken zwarte vrouw met een kom rijst en eetstokjes in de hand, een vrouw met paardenstaart en mokka huidskleur met een zak patat in de hand en een man of vrouw, dat is niet duidelijk te zien, met een bakje appels. Op de deftigere Franse zegel is een chefkok en restauranttafel te zien. Luxemburg kwam net als andere Europese landen als Estland, Portugal, Tsjechië met een traditioneel recht. Op de Luxemburgse zegel van 50 eurocent staat een foto van judd mat gaardebounen ofwel een stoofpoot van tuinbonen, aardappelen en salie en gekookt, gerookt en in stukken gesneden varkensvlees. Inmiddels zijn ook Nederlandse eetpostzegels te koop. Unox betaalde mee aan de zegel waarop een rookworst is afgebeeld en Heineken aan het flesje bier. Deze zegels verschenen niet in de Europaserie, maar ze laten volgens TNT typisch Nederlandse gebruiksvoorwerpen zien.

Het recept voor preisoep voor 4 personen met Hollandse blauwschimmelkaas. Snijd de schoongemaakte prei in ringen en de geschilde aardappels in blokjes. Verhit de boter in een soeppan en fruit de preiringen op een vrij laag vuur gedurende 10 minuten. Roer de preiringen regelmatig om. Voeg de aardappelstukjes en bouillon toe en breng aan de kook. Kook de groenten in circa 15 minuten gaar. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Breng op smaak met versgemalen peper. Schep de hete soep in kommen of borden. Voorzie de soep van verkruimelde of in kleine stukjes gesneden kaas en een lepel yoghurt.

Anne Scheepmaker

Morgen: Salade van asperges en lamsham

    • Anne Scheepmaker