`Persvrijheid in 2006 wereldwijd onder druk`

New York, 1 mei. De persvrijheid is in 2006 in veel landen verder in de verdrukking geraakt. Vooral in landen van de voormalige Sovjet-Unie en in delen van Zuid-Amerika en Azië is de bewegingsruimte van journalisten gekrompen. Dat staat in een rapport dat de Amerikaanse organisatie Freedom House gisteren publiceerde. Het rapport is uitgebracht in aanloop naar de Dag van de Persvrijheid, 3 mei. Onder meer Rusland heeft de persvrijheid ingeperkt en onafhankelijke media verder gemarginaliseerd. In verscheidene Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Venezuela, is de overheid eveneens verantwoordelijk voor de inperkingen. Freedom House maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. ”Een aanval op de media wordt onherroepelijk gevolgd door een aanval op andere democratische instanties”, aldus directeur Jennifer Windsor. ”Het feit dat de persvrijheid achteruit gaat, is een alarmerend teken dat de democratie in delen van de wereld verder wordt ingeperkt.” (ANP)