NRC.NL/ BLOGS

Israeli interim Prime Minister Ehud Olmert reads a prayer after early exit polls in Israel's general elections showed the victory of his centrist Kadima party in Newe llan, 15 km (9 miles) west of Jerusalem, March 29, 2006. Olmert claimed victory on Wednesday in Israel's election, saying he would pursue a plan to give up parts of the West Bank and impose a border on the Palestinians if peacemaking stays frozen. REUTERS/Goran Tomasevic REUTERS

Haring en poffertjes. Wat doet de correspondent in België op Koninginnedag? Jeroen van der Kris schrijf op het Weblog Brussel: „Nu ben ik niet zo koningsgezind, maar toch. Ik besloot vanmiddag even naar de koninginnedagreceptie van de Nederlandse ambassadeur in België te gaan. Daar was geen vrijmarkt. Maar er waren wel echte marechaussees voor de ingang, poffertjes én haring. Op vertoon van m’n Nederlandse paspoort mocht ik naar binnen. Er waren honderden Nederlanders in de tuin van ambassadeur Bekink. Ik had geen oranje-stropdas om, zoals veel van de mannelijke gasten, dus ik hoop dat ik niet al te zeer uit de toon ben gevallen. Halverwege het feestje las de ambassadeur een telegram voor die namens de Nederlandse gemeenschap aan de koningin werd gestuurd om haar te feliciteren. In werkelijkheid was het geen telegram maar een fax. Sinds 2001 verstuurt TNT geen telegrammen meer, zelfs niet aan de koningin. Daarna werd het Wilhelmus gezongen – het eerste én het zesde couplet. Dat laatste kostte wat moeite, niet alleen bij mij.”

www.nrc.nl/brussel

Israël en Libanon. De Israëlische premier Olmert heeft een „ernstig gebrek aan beoordelingsvermogen, verantwoordelijkheid en bedachtzaamheid” laten zien in de manier waarop het land vorige zomer is begonnen aan de oorlog tegen Hezbollah in Zuid-Libanon, om twee gevangen Israëlische soldaten vrij te krijgen. Die conclusie trekt een commissie, die in opdracht van de regering een onderzoek heeft gedaan naar de oorlog. Meer op het Weblog Wereld van onder andere Marc Leijendekker.

www.nrc.nl/wereld