Nieuwe stadions lokken voetbalfans

Voor het eerst bezochten meer dan 5,5 miljoen toeschouwers een voetbalwedstrijd in de eredivisie. De stijgende trend is te danken aan de modernere stadions.

Het afgelopen seizoen kregen de achttien eredivisieclubs ruim 400.000 toeschouwers meer op bezoek dan tijdens de voetbaljaargang 2005/2006. De nieuwe stijging is mede te danken aan het nieuwe DSB Stadion van AZ. De club uit Alkmaar speelde afgelopen seizoen gemiddeld voor 15.912 toeschouwers, tegenover geen 9.000 het voorgaande seizoen in de verouderde Alkmaarder Hout.

De best bezochte club is Ajax met 48.551 fans gemiddeld, gevolgd door Feyenoord (40.382), PSV (33.649), Heerenveen (25.506, Vitesse (20.176) en Utrecht (20.064). De kleinste club gemeten naar bezoekers is Excelsior, met 3.168 bezoekers.

De eredivisie trok 5.523.957 toeschouwers, een gemiddelde van 18.052 voetballiefhebbers per wedstrijd. „De stadions van de meeste eredivisieclubs zijn voor 80 tot 90 procent gevuld. Daarmee staat Nederland samen met Duitsland en Engeland in de topdrie van het Europese voetbal. De eredivisie scoort beter dan de competities in Italië, Spanje en Frankrijk”, zegt sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake.

De afgelopen tien jaar vertonen de bezoekersaantallen in de eredivisie een stijgende trend. In het seizoen 1997/1998 trok de eredivisie met een gemiddelde van 12.817 fans per duel voor het laatst minder van vier miljoen bezoekers. De vernieuwde of volledig nieuwe stadions van Sparta, FC Utrecht, FC Twente, SC Heerenveen, Vitesse, Ajax, Groningen en AZ hebben de bezoekersaantallen een impuls gegeven. En de verwachting is dat die trend nog enkele jaren doorzet. Groningen en AZ denken nu al aan een uitbreiding van de nieuwe stadions, volgend seizoen neemt ADO zijn intrek in een nieuw stadion (wel in de eerste divisie) en ook Feyenoord heeft plannen voor een nieuw onderkomen.

„Veel clubs kunnen dankzij een nieuw stadion nieuwe doelgroepen aanboren”, zegt Van den Wall Bake. „De nieuwe stadions zijn comfortabeler, publiekvriendelijker en veiliger dan de oude. Daardoor is het opnieuw leuker om met het hele gezin naar het voetbal te trekken. De meeste clubs leveren ook goede marketinginspanningen op dat vlak.”

In landen met verouderde stadions lopen de bezoekersaantallen terug. Dat is zo in kleinere competities als België, maar ook in Italië, waar de stadions veel groter zijn. Nederland trekt nu per wedstrijd gemiddeld even veel bezoekers als de Serie A. „In Italië lopen de bezoekersaantallen al jaren drastisch terug. Dat heeft te maken met de oude stadions, maar ook met het geweld en de omkoopschandalen. Dat baart het Italiaanse voetbal enorme zorgen. Maar ook in Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld zijn de voetbalstadions niet zo modern als in Nederland, Duitsland en Engeland”, zegt Van den Wall Bake.