Me, myself and I

Solo-koken luidt het thema van deze week. Omdat ik er niet zoveel ervaring mee heb vroeg ik mijn lezers gisteren om advies. Als kleine geste van mijn kant heb ik ‘de Hongerige Man’ de rest van de week naar Berlijn gestuurd en de kinderen naar opa en oma. Kan ik me beter identificeren met mijn doelgroep. Ik geef toe dat het pas dag één is van mijn zelf verkozen isolement, maar ik zie meteen een heleboel voordelen. Eten zonder kindergekrakeel. Eten wanneer het mij uitkomt. Eten terwijl ik de avondkrant lees. Eten voor de televisie. Eten waar ik zin in heb. Weet je wat ik vanavond eens voor mezelf ga maken? Lever. „Gatsie, lever.” Ik hoor het mijn drie huisgenoten al roepen. Opzouten, jongens, dit is mama’s feestje.

De wereld is verdeeld in mensen die orgaanvlees lusten en mensen die zeggen ervan te gruwen. Je moet als kok wel van heel goede huize komen, wil je die laatste groep zover krijgen om geflambeerde niertjes in madeirasaus te eten, of gepocheerde hersenen, of krokant gebakken zwezerik. Terwijl een goed deel van diezelfde mensen dagelijks leverworst op brood smeert, verslaafd is aan berlinerworst of in het weekend smult van toastjes met paté. Zouden ze dat zelf niet doorhebben?

Lever is niet alleen lekker, het is ook gezond (mits, vanzelfsprekend, van een gezond dier), veelzijdig en snel te bereiden. Vanavond maak ik een Italiaanserig gebakken kalfslever, met gekarameliseerde ui en Marsala.

1 eetlepel olijfolie

een klont roomboter

1 grote ui, in ringen

150 g kalfslever

een scheut droge Marsala (of sherry)

een greepje platte peterselie, fijngehakt

een partje citroen

Verhit de olijfolie samen met de helft van de boter in een koekenpan. Voeg de uien toe en bak ze omscheppend 1 minuut. Strooi er wat zout over, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de uien in 10 – 15 minuten zachtjes karamelliseren. Snijd intussen de lever voorzichtig, met een scherp mes, in schuine plakjes. Haal het deksel van de pan, draai het vuur weer hoog en bak de uien nog een paar minuten tot ze mooi bruin zijn. Schep ze uit de pan en houd apart. Voeg de rest van de boter toe en bak hierin de plakjes lever om en om bruin. Dat moet heel snel gebeuren, in ongeveer anderhalve minuut. Voeg de uien weer toe, bestrooi alles met zout en versgemalen peper en blus af met Marsala. Laat nog 15 seconden bruisen en schep de lever en uien dan op je bord. Bestrooi met peterselie en bedruppel eventueel met citroensap. Eet er brood bij, verder niks. Geen groente? Welnee. Ui en peterselie zijn ook groenten en bovendien, gisteren at je een pond asperges in je eentje.

Eet jij vaak in je eentje? Praat mee over de voor- en nadelen van solo eten op www.nrc.nl/kokenetc