Kijk goed wat bij je past, een rijles is al duur genoeg

Gaat het in een gezelschap over het behalen van het rijbewijs dan is de kans groot dat er wordt gememoreerd wat een rijles in het verleden kostte. Niet iets om vrolijk van te worden voor wie zijn rijbewijs nog moet halen. Tegenwoordig ligt de prijs van een gemiddelde rijles op zo’n 40 euro. Bij 40 rijlessen voor een eerste praktijkexamen is dat een flinke investering. Reden om secuur een rijschool te kiezen.

Lesmethode. Het vergelijken van rijscholen valt niet mee. Het beste kun je vragen naar de ervaring van bekenden of kijken op een forum. Ook www.rijschoolgegevens.nl kan helpen. De site bevat rijscholen die bij de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de rijvaardigheid (CBR) staan ingeschreven, met hun slagingspercentage en het aanbod in lesmethoden. Selectie van laatstgenoemde is belangrijk. Er kan worden gekozen uit lessen, modules en spoedopleidingen. Belangrijk is dat de methode wordt gekozen die het beste past bij de leerling. Een variant op de traditionele losse lessen is de RIS (Rijopleiding in stappen). Een rijopleiding gecombineerd met theorielessen en vaardigheidstesten waarbij leerlingen op een gestructureerde manier leren autorijden. Volgens het CBR stijgt hierdoor het slagingspercentage.

Pakketten. Bij de meeste rijscholen kunnen ook pakketten worden samengesteld. Meestal zijn hierin verschillende onderdelen opgenomen, zoals theorieles en een tussentijdse toets bij het CBR. Dat kan voordeel opleveren, maar volgens de Consumentenbond is dat niet altijd het geval. Zoek uit wat precies tot het pakket behoort. Houd de lesduur in de gaten – wordt er 45, 50 of 60 minuten gereden? Welke kosten worden er gerekend voor de Tussentijdse Toets bij het CBR? En wat houdt de geboden rijbewijsgarantie precies in? In veel gevallen gaat het hier enkel om een gratis herexamen en niet om het doorlessen tot het begeerde papiertje in handen is.

Proefles. Vaak bieden rijscholen korting aan degenen die het lesgeld in één keer betalen. Doe dat alleen als duidelijk is wat de voorwaarden zijn. Dat geldt ook voor bonnen, die zijn bij voorverkoop goedkoper dan losse lessen. Kunnen niet gebruikte bonnen worden teruggeven, zonder aftrek van bijvoorbeeld hoge administratiekosten? Met het afsluiten van een pakket verbindt u zich voor lange tijd aan de rijschool en de instructeur. Vraag daarom eerst een proefles aan.

Faalangst. Veel rijscholen bieden speciale lessen aan, bijvoorbeeld een spoedcursus waarmee in korte tijd het rijbewijs kan worden gehaald. Deze methode is niet voor iedereen geschikt en door middel van een test wordt de geschiktheid bepaald. Zo’n intakeles moet wel worden betaald. Sommige rijscholen bieden speciale lessen voor volwassenen of leerlingen met faalangst.

Bijkomende kosten. Het blijft niet bij de kosten voor de lessen alleen. Ook voor tussentijdse toetsen, het praktijkexamen (86,50 euro) en natuurlijk het theorie-examen (30 euro) moet worden betaald. Verschillende rijscholen bieden leerlingen gratis theorieles. Het is handig al voor de rijlessen de theorie te leren: kenners zijn van mening dat door het opgedane verkeersinzicht minder praktijklessen nodig zijn. Let wel op de timing van de theorie. Zonder certificaat kan er geen praktijkexamen worden aangevraagd. Begin ook niet te vroeg. Het certificaat is maar een jaar geldig.

Verkeersorganisaties hebben kwaliteitseisen voor bij hen aangesloten rijscholen: www.bovag.nl, www.anwb.nl

    • Cleo Scheerboom