In Stellendam bleef het stil

Heel Nederland kleurde gisteren oranje, behalve het dorp Stellendam.

Er waren geen vrijwilligers te vinden.

Stilte. Dat is wat Stellendam bood op de ochtend van Koninginnedag. Waar de bevolking andere jaren traditiegetrouw werd gewekt door trompetgeschal en een muzikale rondgang door het dorp, is nu niks. Geen muziek, geen mensen.

Oranjevereniging Stellendam had gisteren geen activiteiten georganiseerd, zelfs geen aubade. Spijtig, vindt secretaris John Rietdijk van de Oranjevereniging. „Maar ergens houdt het gewoon op. De verlichting bijvoorbeeld moet worden opgehangen. Maar als je het dorp een aantal keren in je eentje hebt versierd – zoals ik – dan ben je dat snel zat.” De Oranjevereniging kampt met onderbezetting. Op dit moment bestaat de vereniging uit drie personen. Volgens Rietdijk heeft in de supermarkt lang een poster gehangen met een oproep voor vrijwilligers. „Maar mensen hebben het te druk of willen met hun eigen kinderen naar een attractie.” Oud-bestuurslid van de Oranjevereniging Sheila van Kleeff (27) kan zich niet voorstellen dat in Stellendam niemand vrijwilliger van de Oranjevereniging wil zijn. Ze vindt het jammer dat er niks is georganiseerd. „Koninginnedag is niet voor niets in het leven geroepen. Het is een traditie die je hoort te vieren.”

Een zodanig tekort aan vrijwilligers dat er niks wordt georganiseerd op Koninginnedag komt volgens M. Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, niet vaker voor dan vroeger. „Over het algemeen hoor ik dat er voldoende vrijwilligers te vinden zijn, ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Een probleem voor Oranjeverenigingen is dat er steeds meer mensen op vakantie gaan in de week van Koninginnedag. Het gebeurt dat daardoor de activiteiten verminderen of dat er helemaal niets te doen is. Meestal schrikt de bevolking daarvan en zijn er weer vrijwilligers die aanbieden te helpen.”

Rietdijk hoopt dat scenario ook in Stellendam te zien. „We houden moed, maar er is eerder een Koninginnedag geweest met weinig activiteiten. De reactie vanuit de bevolking was ‘jammer’, maar dat was het dan ook. Je gaat je afvragen of Koninginnedag hier nog wel leeft.”