‘Ik heb best een hekel aan geld’

Anna Veenstra Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 29-04-2007 Koninginnacht , vrije markt in het centrum van UtrechtFoto: Evelyne JacqEuropa, Nederland, Utrecht, 29-04-2007 Anna Veenstra, vormgeefster Foto: Evelyne Jacq verdienen & uitgeven Jacq, Evelyne

Anna Veenstra (27) is vormgever.Salaris: Gemiddeld ongeveer 1400 euro bruto per maand, waarvan tot 740 euro uit eigen werk en uit de kunstenaarsuitkering WWIK. Ongeveer 650 euro uit drie bijbaantjes.Huur: 210 euro per maandGas, water, elektra: 80 euroBoodschappen: 120 euroVerzekering: 100 euro

Waarom zoveel bijbaantjes?

„Als beginnend kunstenaar is het moeilijk om nu al geld te verdienen. Ik heb sinds december een eigen bedrijfje. Ik werk als vormgever onder de naam Anna Brecht. Omdat het nog lang niet genoeg verdient, heb ik verschillende bijbaantjes. Soms is het wel iets te veel, dan kom ik nauwelijks aan mijn eigen werk toe. Ik heb deze maand maar weer de WWIK aangevraagd, daarmee vul je inkomsten als kunstenaar aan. Dat geeft wat ruimte. Soms heb ik wel opdrachten waar ik in één klap aardig wat aan verdien, maar het investeren in het bedrijfje kost nu nog veel geld. Dat gaat voornamelijk in het materiaal zitten. Dat is vaak erg duur en ik gebruik veel materiaal, omdat ik nog met verschillende ontwerpen aan het experimenteren ben.”

Wil je uiteindelijk wel gaan leven van de kunst?

„Ja, dat is wel mijn bedoeling, maar ik zoek nu nog welke kant ik op wil in de vormgeving. Als ik dat eenmaal weet, kan ik veel gerichter werken en er dus makkelijker geld mee verdienen. Dat geld is voor mij niet heel belangrijk, maar ik wil wel een stijgende lijn zien, want ik neem dit werk serieus. Ik heb er bewust voor gekozen om niet te gaan werken voor een ontwerpbureau, dan zit je helemaal vast aan wat een ander wil. Een vaste baan vind ik beangstigend.”

Vind je dat je te weinig verdient?

„Nee. Ik heb best een hekel aan geld, maar ik heb makkelijk praten want ik heb het wel. Ik heb niet het gevoel dat ik dingen hoef te laten. Een vriendin van me zei laatst: ‘Ik weet niet hoeveel ik verdien, maar ik kan altijd pinnen.’ Dat criterium hanteer ik ook. Ik geef niet veel uit, hoef niet het laatste model telefoon te hebben of een dure televisie. Aan boeken of reizen besteed ik wel meer, maar dat vind ik geen probleem. Mijn bijbaantjes zijn trouwens ook een handige aanvulling, ik werk bij een filmhuis en bij een podium voor wereldmuziek, dus voor concerten of films hoef ik meestal niet te betalen.

„Erg prijsbewust ben ik ook niet. Ik wil goed en lekker eten. Dat het eten biologisch is, vind ik belangrijker dan de prijs. Eigenlijk ben ik het een beetje kwijtgeraakt toen de euro kwam, daarvoor wist ik veel beter wat alles kostte en vergeleek ik ook prijzen. Nu doe ik dat niet meer.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk