Erdogan roept op tot eenheid onder Turken

De Turkse premier Erdogan heeft gisteravond opgeroepen tot eenheid. In een toespraak op tv benadrukte hij dat zijn regering de afgelopen jaren ongekende stappen heeft genomen om Turkije te moderniseren

In Turkije is grote verdeeldheid ontstaan over de verkiezing van een nieuwe president. Zondag demonstreerden in Istanbul naar schatting 700.000 seculiere Turken tegen de kandidatuur voor het presidentschap van Abdullah Gül. Vrijdagnacht al kwam het leger, de waakhond van de seculiere staat, met een keiharde verklaring waarin het aangaf zich ernstig zorgen te maken over dreigende ‘islamisering’ van Turkije.

Ter omlijsting van Erdogans toespraak werden op tv beelden van onder andere nieuwe scholen en snelwegen getoond. Daarmee leverde de premier indirect kritiek op al die seculiere Turken die hem ervan beschuldigen de klok honderd jaar terug te willen zetten. De droom van Atatürk, de leidsman van seculier Turkije, was het immers om dit land op te stoten in de vaart der volkeren. Erdogan, zo suggereerden de tv-beelden, staat ferm in de traditie van de vader van de Turkse Republiek.

Inmiddels houdt Turkije zijn adem in omdat uiterlijk morgenochtend het Constitutionele Hof uitspraak zal doen over de eerste stemronde in het parlement voor de presidentsverkiezing. De streng seculiere oppositiepartij CHP heeft het Hof gevraagd de stemming van vrijdag ongeldig te verklaren omdat er niet genoeg parlementsleden aanwezig geweest zouden zijn. De Turkse pers meldde vanmorgen dat een door het Hof aangewezen expert adviseert om de klacht af te wijzen. De rechters van het Hof hoeven dat advies niet over te nemen. De meeste rechters zijn benoemd door de huidige streng seculiere president Ahmet Necdet Sezer.

Mocht de klacht worden afgewezen, dan kan het parlement verder gaan met de stemming. Dan wordt Gül op 9 mei waarschijnlijk gekozen tot president.

De politie heeft vanochtend in Istanbul honderden demonstranten opgepakt die op het Taksim-plein één mei wilden vieren. De demonstranten wilden de tragedie van 1977 herdenken. Toen openden onbekenden het vuur op de één-mei-bijeenkomst op het plein. Dit was het begin van een bloedbad waarbij 34 mensen de dood vonden, velen werden onder de voet gelopen. Er was geen toestemming voor de herdenking vandaag, maar de veelal extreemlinkse demonstranten kwamen toch.