Deutsche Börse wil overname van ISE

Het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse wil de Amerikaanse optiebeurs International Securities Exchange (ISE) overnemen. Via dochterbedrijf Eurex biedt Deutsche Börse 2,8 miljard dollar (2,1 miljard euro) voor ISE. De exploitant van de effectenbeurs in Frankfurt betaalt 67,50 dollar (49,50 euro) contant per aandeel.

De twee bedrijven maakten het bod gisteren gezamenlijk bekend. Als de overname doorgaat, wordt de combinatie Eurex-ISE de grootste trans-Atlantische derivatenbeurs. In de Verenigde Staten is ISE, op de Chicago Board Options Exchange na, nu al de grootste beurs die in derivaten handelt.

Het bod van 67,50 dollar per aandeel betekent een premie van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag van ISE, dat genoteerd staat aan de beurs in New York. Volgens analisten is het een agressief bod. Ook sluiten zij een concurrerend bod niet uit. De overname wordt volgens ISE zo snel mogelijk ter goedkeuring aan de aandeelhouders voorgelegd.

Het is niet de eerste keer dat Deutsche Börse zich internationaal oriënteert. In 2004 bracht het bedrijf een bod uit op de beurs van Londen. Ook toonde het beursbedrijf interesse in Euronext, de exploitant van de Amsterdamse beurs. Euronext werd echter vorig jaar overgenomen door de New York Stock Exchange.

ISE en Eurex handelen in derivaten, een exponentieel groeiende handel. Derivaten zijn financiële instrumenten om risico’s te beheersen bij bijvoorbeeld wisselkoersen, rentetarieven en termijngoederen. De onderliggende waarde van alle derivaten bedraagt nu 369.000 miljard dollar – een veelvoud van de wereldeconomie zelf.