de beste dvd’s van de maand

Ober

Regie: Alex van Warmerdam. Met: Alex van Warmerdam, Ariane Schluter, René van ‘t Hof, 2006 (A-Film)

„In feite is het een heel treurige film”, constateert Alex van Warmerdam met pretoogjes, in een interview op de dvd van Ober, over de serviele kelner die grip op zijn leven probeert te krijgen, maar een speelbal blijkt van externe krachten. Bijzonder zijn de twee korte films van Van Warmerdam die op de dvd zijn toegevoegd: de animatiefilm Schilderij, met diabolische PTT-medewerkers, en De stedeling, waarin een stadse jongen op het platteland ontdekt dat er onder het mysterieuze kuilgras blikken tomatensoep van Hero zijn verborgen.

Zwartboek

Regie: Paul Verhoeven.Met: Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, 2006 (A-Film)

Geen woord over de al dan niet geënsceneerde vete tussen Van Warmerdam en Paul Verhoeven op het Nederlands Film Festival maar wel een uitvoerige commentaartrack van Verhoeven en scenarioschrijver Gerard Soeteman over de totstandkoming van hun amorele oorlogsfilm. Verder promotionele extra’s als the making of, een blik achter de schermen, premièrebeelden en Zwartboek in De wereld draait door.

Anders Thomas Jensen box

Met: Mads Mikkelsen,2000-2005 (de Filmfreak)

Wonderkind Anders Thomas Jensen is de Deense Alex van Warmerdam. In Flickering Lights (2000), The Green Butchers (2003) en Adam’s Apples (2005, winnaar Publieksprijs Amsterdam Fantastic Film Festival) speelt Mads Mikkelsen (de slechterik uit Casino Royale) achtereenvolgens een gangster die een restaurant wil beginnen, een zwetende slager en een pastoor die een appeltaartbakkende neonazi onder zijn hoede neemt.

Frans Zwartjes

Verzamel-dvd (Moskwood)

‘Zoek het zelf maar uit’, dat zou je het credo kunnen noemen van filmmaker Frans Zwartjes, die zijn leerlingen op de Vrije Academie vaak genoeg het bos instuurde, maar zo wel verfrissende resultaten wist te bereiken. Zelf maakte hij klassiekers als het huiveringwekkende Pentimento en het speelse Living, die nu bijeen zijn gebracht op deze uitstekende dvd, plus nog een documentaire over deze ‘grote tovenaar’.

A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies

Regie: Martin Scorsese, Michael Henry Wilson, 1995 (Video/Film Express)

Nog een tegendraads college, deze keer van cinefiel Scorsese, die 3,5 uur lang filmfragmenten analyseert van klassiekers uit het tijdperk van de stille films (Intolerance, The Crowd), de belangrijkste Amerikaanse genres: westerns (van The Searchers tot Unforgiven), musicals (van Busby Berkeley tot All That Jazz) en misdaadfilms (van Public Enemy tot Point Blank), en Sunrise, Citizen Kane en 2001 – A Space Odyssey.

    • Mariska Graveland