`China komt beloften niet na tot verbeteren van mensenrechten`

Peking. Ondanks hervormingen in het systeem van de doodstraf en versoepelde regels voor buitenlandse journalisten is de mensenrechtensituatie in China sinds 2001 weinig verbeterd. Dat heeft Amnesty International gisteren gemeld in een rapport. De Chinese overheid had in verband met de Olympische Spelen volgend jaar verbeteringen beloofd. Amnesty wijst erop dat de autoriteiten zo zijn geobsedeerd door het scheppen van orde en rust rond de Spelen dat activisten en critici steeds vaker huisarrest krijgen of worden opgepakt. De Spelen werken als ”katalysator voor detentie zonder enige vorm van proces”, concludeert de mensenrechtenorganisatie. IOC- voorzitter Jacques Rogge zei meer tijd nodig te hebben om te kunnen reageren op het rapport. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de conclusies. ”De vooruitgang die China [..] heeft geboekt mag niet worden belasterd door een rapport van een politiek vooringenomen particuliere organisatie”, aldus China.