Brussel boos over Tour-uitsluiting wielerploeg Unibet

BRUSSEL, 1 mei. Europees Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) vindt het ontoelaatbaar dat de Tour de France de wielerploeg van Unibet.com uitsluit van deelname, alleen maar omdat de sponsor een buitenlands gokbedrijf is. ”Dat is absoluut tegen de regels van de Europese interne markt”, zei een woordvoerder van McCreevy gisteren. De EU-regels schrijven voor dat de bedrijven uit welk land dan ook gelijk behandeld moeten worden. ”Unibet is een legaal bedrijf”, verzekerde de woordvoerder. ”Het is aan een wielerploeg om een sponsor te kiezen, niet aan Frankrijk of de Tour.” Het wielerteam had de Tourorganisatie zelfs aangeboden om te fietsen zonder shirtreclame. Maar ook dat was afgewezen door de organisatoren, aldus de woordvoerder. De Europese Commissie heeft hierover inmiddels boze brieven gestuurd en de eerste stappen gezet naar een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie. Daarbij kan Frankrijk worden veroordeeld omdat het de Europese regels niet goed toepast in eigen land. (ANP)