Brandweer: groot gevaar natuurbranden

Gisteren woedde een korte maar felle brand in het Wassenaarse natuurgebied Meijendel. Het vuur ontstond in een deel dat niet open is voor het publiek. Foto Johannes van Assem foto: Johannes van Assem 30-4-2007 Duinbrand bij Mijendel bij den Haag. Assem, Johannes van

De brandweer heeft afgelopen weekeinde voor het Veluwemassief en de Achterhoek de hoogste droogtecode afgekondigd. Dat houdt in dat er volgens de brandweer „zeer groot gevaar” voor branden in de natuur bestaat. Een klein verkenningsvliegtuig vliegt permanent boven de bos- en heidegebieden.

De code ‘zeer droog’ wordt niet vaak gebruikt. Dat de hulpverleningsregio die code nu wel gebruikt, heeft naast de extreme droogte te maken met de harde wind waardoor een smeulend vuurtje in korte tijd kan aanwakkeren tot een grote brand. Vooralsnog wordt in Nederland nog geen regen van betekenis verwacht, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer in Gelderland zei vanochtend het liefst „helemaal niets” te zeggen over mogelijk brandgevaar als gevolg van de aanhoudende droogte. „Onze ervaring is dat zodra daarover wordt gepubliceerd, er altijd mensen zijn die weleens even willen kijken of het inderdaad zo droog is en daarmee brand kunnen veroorzaken. Dat willen we voorkomen”, aldus een woordvoerder van de brandweer in Gelderland.

Ook Staatsbosbeheer mijdt publiciteit over mogelijk brandgevaar in natuurgebieden.

Voor het hele Veluwemassief, het bos- en heidegebied ten oosten van de Utrechtse Heuvelrug en de Achterhoek geldt dat natuurbeheerders maximaal beschikbaar moeten zijn om de brandweer hulp te bieden bij een brand. De beheerders moeten bovendien extra goed toezicht houden en bezoekers wijzen op eventueel onveilig gedrag.

Voor het hele gebied gold al een verbod op open vuur en barbecuen. Nu is parkeren buiten speciaal aangelegde plekken ook verboden, omdat de katalysator van een auto spontaan gras en hei kan laten ontbranden. Deze maatregelen staan in de zogenaamde Brandbeveiligingsverordening. Bij een grove nalatigheid kan de betrokkene een boete of een proces-verbaal krijgen, aldus de brandweer.

Volgens de brandweer valt het aantal natuurbranden dit jaar mee. „Mogelijk zijn de mensen genoeg onder de indruk van dit bijzondere weertype en letten ze extra goed op.” Gisteren woedde korte tijd een hevige brand in het duingebied Meijendel tussen Den Haag en Wassenaar. De brand die ontstond in een gebied dat niet toegankelijk is voor bezoekers, was vrij snel onder controle. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.