Betoging met afstandsbediening

De jeugdbendes van het Kremlin – Nasji, Jonge Garde, Mestnije – belegeren de ambassade van de ‘fascistische staat Estland’. Kosten noch moeite gespaard: voorbedrukte hesjes, vlaggen, stickers, posters, tenten, warm eten, zakgeld, draaitafels. Het is best een vrolijke houseparty. Ze hebben zelfs een opblaastank. Sprak bij de ambassade een baasje van Nasji: hoe ging het?

De jeugdbendes van het Kremlin - Nasji, Jonge Garde, Mestnije - belegeren de ambassade van de ‘fascistische staat Estland’. Kosten noch moeite gespaard: voorbedrukte hesjes, vlaggen, stickers, posters, tenten, warm eten, zakgeld, draaitafels. Het is best een vrolijke houseparty. Ze hebben zelfs een opblaastank.

Sprak bij de ambassade een baasje van Nasji: hoe ging het? Hij kwam uit de stad Lipetsk, Moskou had hem bevel gegeven honderd betogers te leveren. Dat was gelukt, dus hij mocht niet klagen. Morgenmiddag trok een collega uit Kaloega of Ivanovo een blik provinciejongeren open en kon hij weer naar huis. De ‘Jonge Garde’ had meer moeite volk op te trommelen. Kijk eens naar de vendelzwaaiers hieronder: regelrecht uit een dom doerakov toch?

Al lijkt het spontaan, dit is een betoging met afstandsbediening. Mevrouw de ambassadeur van Estland moet even wat wat snipperdagen opnemen wegens de blokkade; maar hebben andere ambassadeurs last van het lawaai, dan bellen ze de politie en gaat het geluid meteen twee puntjes lager. Op verzoek van de (naburige) Nederlandse ambassade werden posters met hakenkruizen uit de straat verwijderd. Gek ik dat: gaat het om vakantie vieren of betogen, dan doen Russen dat thuis veel beschaafder dan in het buitenland.

UPDATE: Dit item is lachen: de delegatie van de Russische Doema bij de bronzen soldaat in Tallinn. De Esten hebben werkelijk een prachtig plaatsje voor ‘m gevonden, mooie marmeren gedenksteen, beeld ziet er patent uit. Geven ook de Russen toe, alleen: hebben die verrekte Esten het beeld niet in stukken gehakt en daarna weer in elkaar geflanst? Dus onderzoekt de delegatie het beeld op scheurtjes. Kostelijk. Minder fris is te zien hoe de Russische tv nieuwe rellen in haar buurland provoceert. Waarom wenst de Russische elite zich toch te omringen met vijanden?

    • Coen van Zwol