Begraven, ook voor minder dan 4.386 euro

Nergens in Nederland is een graf zo duur als in Waddinxveen. Twintig jaar onder de groene zoden in de Zuid-Hollandse gemeente kost 4.386 euro, bijna twintig keer zoveel als in het Friese Ferwerderadiel, de goedkoopste gemeente. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van uitvaartorganisatie DELA. Wethouder Dirk Lot (Financiën en Openbare Ruimte) is verbaasd: „Zijn de juiste appels wel met de juiste appels vergeleken?”

Youp van ’t Hek zong al ‘Ik weet maar één ding: never Waddinxveen’.

„Haha. Ja, zelfs na het leven ben je bij ons aan het verkeerde adres. Het is misschien flauw, maar mijn eerste vraag is: klopt de berekening wel?”

Uw gemeente gunt doden wel een betaalbare rustplaats?

„We weten dat we redelijk hoog zitten. Maar twintig keer duurder dan de goedkoopste gemeente, dat verrast me. Waarom we duur zijn? Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Waddinxveen heeft slappe grond. Niet-afgegraven veen, dat is heel anders begraven dan in zandgrond. Ook telt mee dat een van de twee begraafplaatsen in onze gemeente een juweeltje van een stiltemonument is. Een recente opknapbeurt heeft voor hoge lasten gezorgd. Ook is het een keuze als gemeente: welke kosten voer je op in je toerekeningstabel. Andere gemeentes kiezen er misschien voor niet alle kosten door te berekenen.”

Maar wat voor keus biedt Waddinxveen arme burgers?

„Natuurlijk willen wij minvermogenden niet dwingen tot een crematie. Dat zou een slechte gang van zaken zijn. Begraven kan bij ons ook een stuk goedkoper. Een algemeen graf, met twee of drie kisten onder één steen, scheelt de helft. Een graf voor minder dan twintig jaar is ook veel goedkoper.”