Basso levert contract in bij Discovery

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso heeft zijn contract bij de ploeg van Discovery Channel ingeleverd. Hij is opnieuw in opspraak gekomen in verband met de bloeddopingaffaire rond de Spaanse arts Fuentes.

Hij moet zich morgen in Rome melden om te worden verhoord door het Italiaans olympisch comité (Coni). Basso werd vorige week door de leiding van de Amerikaanse wielerploeg op non-actief gezet, nadat het Coni een nieuw onderzoek had gelast naar zijn mogelijke betrokkenheid bij Operacion Puerto. Er zou bewijs zijn, onder meer in de vorm van zakjes bloed van Basso die bij Eufemanio Fuentes in de koelkast lagen. Vorig jaar was de Italiaanse winnaar van de laatste Giro vlak voor de Tour al geschorst door zijn toenmalige werkgever CSC omdat zijn naam werd genoemd in de Spaanse affaire. Wegens gebrek aan bewijs kon hij in december een contract tekenen bij Discovery.

„Het was een moeilijke beslissing, voor mij en mijn familie, maar ik denk dat dit voor mij het enige juiste is”, zei Basso (29). „Ploegleider Johan Bruyneel, directeur Bill Stapleton en m’n teamgenoten hebben altijd in mij geloofd en veel respect voor me getoond. Het besluit m’n contract in te leveren is mijn manier hun datzelfde respect te geven.”

Basso is bevriend met zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, een van de eigenaren van de Amerikaanse ploeg. De renner uit Varese nam zijn beslissing mede omdat hoofdsponsor Discovery na dit seizoen afhaakt. „De ploeg moet een nieuwe sponsor zien te vinden en wedstrijden winnen. De situatie waarin ik zit, staat haaks op deze doelstellingen.”

Ploegleider Bruyneel zei dat hij nog heeft geprobeerd Basso over te halen om te blijven. „Ivans verzoek kwam onverwacht. Hij was zeer emotioneel, maar vastbesloten de banden door te snijden. Hij heeft in korte tijd laten zien een groot kopman te zijn .”

Discovery nam een omstreden beslissing door Basso te contracteren. De wielerteams uit de ProTour hadden afgesproken renners te weren die werden genoemd in Operacion Puerto. De Amerikanen wezen erop dat Basso in augustus was vrijgesproken door het Coni. Basso gelooft niet dat zijn verhoor morgen zal leiden tot het einde van zijn carrière. „Donderdag hoop ik op de fiets te stappen. En als mijn naam is gezuiverd, zal ik weer een open deur vinden”, zei hij tegen persbureau AFP.