Angst en dreiging tussen de rozen en wijnranken

De dubbelroman Gentlemen en Gangsters (Bezige Bij, €39,90) van Klas Östergren is een meesterzet, aldus Kester Freriks. ‘In 1980 publiceerde de jonge Zweedse schrijver Klas Östergren de epische roman Gentlemen. Östergren was 25 en zijn boek ademt een ongeremd schrijverschap. Gentlemen is vitaal en wervelend; hier is een auteur aan het woord die geen enkele terughoudendheid kent. Zijn inspiratie in het uitbeelden van scènes en situaties, van spanningslijnen en personages is verbluffend. [...] Een kwart eeuw na publicatie van Gentlemen is Gangsters verschenen, het vervolg. Nu de beide boeken als dubbelroman zijn verschenen, is het interessant de auteur uit 1980 te vergelijken met de auteur uit 2005. Hoofdpersoon is opnieuw Klas Östergren, ondertussen een getrouwd man van in de vijftig. Verschanst tussen rozen en wijnranken wijdt hij zich aan Gangsters, dat verder gaat waar Gentlemen ophield. [...] Het fraaie is dat deze dubbelroman sterk aanleunt tegen het genre van de thriller, maar dat toch nauwelijks een schot in deze bijna duizend bladzijden wordt gelost. Het gaat om onderliggende motieven: angst, dreiging, achtervolging. Dat zijn de geheime machten die op elke bladzijde van Gentlemen en Gangsters regeren.’