Adviseur ontmaskerd

Een slechte adviseur vraagt niet door, maar komt gelijk met de oplossing. Hoe bescherm je jezelf tegen onbetrouwbare adviseurs?

Iedereen die dat wil, kan als financieel adviseur de markt op gaan. Dat gaat lang niet altijd goed. Volgens een schatting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werden consumenten en bedrijven in 2005 voor 750 miljoen euro opgelicht. Het ging daarbij onder meer om malafide beleggingen, piramidespelen en frauduleuze aanbiedingen.

Hoe te handelen in een markt waarin het wemelt van de ‘geheel vrijblijvende adviezen’? Want zo’n advies leidt dikwijls tot de dringende aanbeveling om toch vooral een bepaald financieel product te kopen.

Sommige adviseurs geven zelfs geld aan degene die bereid is hen thuis te ontvangen. Dat overkwam Marcel en Trudy Zeegers (veertigers), service monteur en lerares uit Waalwijk. Een voor hen onbekende financieel adviseur belde en beloofde 25 euro te betalen als hij langs mocht komen voor een gesprek. Ach, waarom niet, dacht het stel, dat is toch snel verdiend? Het gesprek kwam al snel op een ‘prachtig’ aanbod. Marcel Zeegers: „De adviseur rekende ons voor hoe we met een beleggingsproduct in een aantal jaar onze inleg konden verdrievoudigen. Hij liet ook een stapel contracten zien, die dezelfde avond nog ondertekend zouden worden door andere cliënten. We zouden echt iets missen als we niet meededen.” Het echtpaar Zeegers besloot om de offerte te laten zien aan een familielid, zelf werkzaam in de financiële branche. Het bleek dat de adviseur rekende met een rendement van bijna 20 procent. Bovendien ging het om een belegging met geleend geld, een zeer risicovolle constructie. „Achteraf gezien is het maar goed dat we het niet gedaan hebben, want dan hadden we nu met verlies gezeten”, zegt Zeegers.

John Bruijne, bestuurslid van de Vereniging van Financiële Planners (VFFP), kijkt niet op van het verhaal. „Veel van de klachten in de financiële branche gaan over voorgespiegelde rendementen en verwachtingen van eindkapitalen die niet uitkomen.” Volgens Bruijne zal een goede adviseur het gesprek altijd beginnen met een uitgebreide inventarisatie. „Je kunt pas goed adviseren als je inzicht en overzicht hebt in de financiële situatie van een klant. Er zijn helaas ook veel adviseurs die direct met een oplossing komen.”

Wie geen verlies wil lijden, doet er verstandig aan zijn adviseur eerst te onderwerpen aan een klein onderzoekje. Dat kan op www.afm.nl/registers, waar de AFM bijhoudt wie welke vergunningen, certificaten en kwaliteitskeurmerken bezit. Bij financiële planners geeft een FFP-certificering aan dat de planner terdege is opgeleid en zich houdt aan een strenge gedragscode. Eind 2006 telde Nederland ruim 2.400 van zulke planners. Wel zijn onafhankelijke gecertificeerde planners vaak duurder, omdat zij doorgaans een uurtarief rekenen.

De familie Zeegers is uiteindelijk toch ietsje rijker geworden van de adviseur die hen bezocht. Want, al gingen ze niet in op zijn product, de beloofde 25 euro kregen ze. Wel moesten ze daar twee keer voor bellen.

Voor meer informatie zie www.vffp.nl, www.dsi.nl, www.veh.nl en www.afm.nl

    • Heidi Klijsen