ABN eist inzage in bod trio

ABN Amro-topman Rijkman Groenink heeft in een brief opheldering gevraagd aan het consortium van drie banken dat een vijandig bod overweegt op de grootste bank van Nederland.

De brief is gericht aan de topmannen van Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis. Het trio zei vorige week een bod van ruim 72 miljard euro op ABN te overwegen. Zo’n bod wordt door de bank gezien als vijandig omdat het de fusie met Barclays doorkruist. De Britten bieden circa 67 miljard. Met de overname door Barclays zou ABN vooralsnog grotendeels intact blijven.

In de brief stelt Groenink een groot aantal vragen. Hij wil weten hoe het trio aan 50 miljard in contanten denkt te komen, wat er gaat gebeuren met de werknemers, klanten en kapitaal van ABN Amro, hoe de bank zal worden opgedeeld, hoe het risico van zo’n opdeling wordt behandeld en wat er precies met de portfolio’s van de bank gaat gebeuren.

Vorige week al vroeg ABN om opheldering. Tijdens een telefonische vergadering met Groenink stelde Royal Bank of Scotland-topman Sir Fred Goodwin dat hij geen behoefte had aan een kruisverhoor en dat het Groenink „niet aanging” wat het trio precies van plan is met ABN Amro.

ADVOCAAT: pagina 15