Zeven rallyrijders verliezen rijbewijs

De Nederlandse politie heeft gisteren het rijbewijs ingenomen van zeven deelnemers aan de autorally ‘Gumball 3000’, die zondag in Londen is gestart en over snelwegen in Europa wordt gereden. Van twee rijders werd de auto in beslag genomen wegens gevaarlijk rijden. De officier van justitie beslist vóór 10 mei wat er met de rijbewijzen en de auto’s gaat gebeuren.

De verkeerspolitie in diverse regio’s en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waren dit weekeinde voorbereid op de komst van de rallyrijders. „De organisatie claimt dat deelnemers zich aan de regels houden, maar de werkelijkheid is anders”, aldus een woordvoerder van de KLPD. „Maar dat is wellicht inherent aan een wedstrijd op de snelweg”.

De ‘Gumball’ wordt jaarlijks gereden over Europese wegen in navolging van de race die in de film The Cannonball Run wordt gereden. De bijna 200 rijders met even zoveel bijrijders zijn vandaag opgewacht door de Duitse politie en door vijftig politiewagens begeleid naar het vliegveld bij Frankfurt. Daar vliegen deelnemers én auto’s naar Istanbul waar de wedstrijd wordt voortgezet naar Athene. Via Tirana en Berlijn rijden de deelnemers weer naar Londen.

KLPD en regiopolitie wachtten de deelnemers, die gisteravond in Londen waren gestart, rond 21.30 uur op met veertien opvallende surveillanceauto’s en zeven onopvallende wagens.

Diverse deelnemers bleken zich op weg van en naar Amsterdam ernstig te misdragen. Ze zigzagden door het verkeer, links en rechts inhalend. Eén deelnemer reed 200 kilometer per uur, een ander 180. Beide bestuurders moesten hun auto en rijbewijs inleveren. Nog vijf andere bestuurders uit verschillende landen moesten het rijbewijs inleveren, weer anderen kregen wegens onveilig weggedrag een boete, die ze direct betaalden.

Ook fans van de rally die zich langs de A1, de A2 en de A27 op de vluchtstroken hadden verzameld, werden bekeurd.