Zachte stem overspoeld door een zingende zaag

cd pop Andrew Bird: Armchair Apocrypha Munich ***--

cd pop

Andrew Bird: Armchair Apocrypha Munich

***--

Kunstfluiter, violist en elegant singer/songwriter Andrew Bird maakt sprookjesachtige muziek op het vlak waar ook Sufjan Stevens opereert. Met zijn no-budgetversie speelt Bird bij live-concerten alles in zijn eentje. Met zijn voeten bedient hij de elektronica die het mogelijk maakt dat zijn vioolspel direct ‘geloopt’ wordt en zo de andere instrumenten (mondharmonica, gitaar, fluit) begeleidt. Op cd zijn dit soort charmante oplossingen niet nodig. Hier draait het om de muziek, die op deze vierde solo-cd bescheiden, rustig en verfijnd in elkaar steekt. Bird heeft een nogal zachte en vlakke stem, die meestal wordt overspoeld door de akoestische gitaar, piano en viool, en soms een zingende zaag. Wikkend en wegend komt hij tot fraaie nummers als Plasticities en het ingewikkelde Imitosis. In Armchair klinkt hij verrassend als Jeff Buckley. Op de rest van de plaat heeft hij minder durf.

Concerten: 22/5 Rotown, Rotterdam; 23/5 Tivoli, Utrecht; 24/5 Paradiso, Amsterdam