Wientjes: belegger wordt te machtig

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil de vergrote machtspositie van aandeelhouders heroverwegen en keert zich tegen het opbreken van ABN Amro.

Dat zegt voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW in een gesprek met deze krant. Als ABN Amro „zou worden opgebroken, dan vind ik dat heel zorgelijk”, zegt Wientjes.

ABN Amro (107.000 medewerkers) wil fuseren met de Britse bank Barclays, maar vecht ook tegen een hoger bod van drie internationale banken, die ABN Amro onderling willen verdelen. Vorige week stemden de aandeelhouders van ABN Amro in grote meerderheid voor het opbreken van de bank. Dat voorstel was gelanceerd door het Britse hedgefonds TCI, dat bijna drie procent van de aandelen bezit.

ABN Amro is lid van VNO-NCW, evenals Fortis, een van de drie bieders in de groep die de bank wil opbreken. Onder de VNO-NCW-leden zijn verder talrijke grote beleggers, zoals verzekeraars, die aandelen ABN Amro bezitten. De grote ondernemingen zijn via de beleggingen van hun pensioenfondsen eveneens betrokken in de biedingsstrijd.

Wientjes kritiseert het kabinet, dat volgens hem geen visie heeft op de rol van Nederland in de nieuwe economische werkelijkheid van financiële speculanten, private-equityfinanciers en weggevallen nationale grenzen.

Hij wil de verruimde macht van beleggers in Nederlandse bedrijven opnieuw beoordelen. Beleggersmacht „kan ook doorslaan”, aldus de werkgeversvoorzitter. „Er zijn nu nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van private equity, van hedgefondsen, dat was er een paar jaar geleden nog niet in deze mate.”

wientjes:pagina 10