Wielerteams ProTour in actie om vrijgave 200 zakken bloed

LUIK. De wielerploegen in de ProTour gaan actie ondernemen tegen de Spaanse autoriteiten om zakken bloed uit de dopingzaak Operacion Puerto vrij te krijgen. De teams spraken dat af bij een vergadering aan de vooravond van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. ”We komen op 4 mei opnieuw bij elkaar om te beslissen wat voor specifieke actie we gaan ondernemen”, lichtte Roger Legeay, manager van Credit Agricole toe. ”Het moet een maatregel worden om het bewijs uit de Operacion Puerto naar buiten te krijgen. Een land kan niet op 200 zakken bloed blijven zitten. Ze moeten worden geopend om ten eerste uit te vinden van welke renners ze zijn en ten tweede om uit te vinden welke andere sporters er wellicht bij de zaak betrokken zijn.” De rechter in Spanje heeft de zaak rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes eerder dit jaar gesloten omdat de geconstateerde vergrijpen vorig jaar niet strafbaar waren volgens de toen geldende Spaanse wetgeving.