Westers kapsel in Iran in de ban

De Iraanse politie heeft kappers gewaarschuwd om hun mannelijke klanten geen westerse kapsels aan te meten. Het aanbrengen van make-up of het epileren van wenkbrauwen is kappers ook verboden. De bepalingen zijn onderdeel van een opmerkelijk strenge controle op islamitische kledingvoorschriften, die nu ook voor mannen geldt. Bij met name jonge Iraanse mannen zijn stekelige kapsels met gel – bekend als ‘Khorusi’ (haan) – populair. Dat het kappers ook verboden zou zijn mannen met een stropdas te helpen, spreekt de politie tegen. Volgens Iraanse kranten zijn nu 16.000 vrouwen en 500 mannen gemaand om hun kledingwijze. Onduidelijk is of die cijfers voor heel Iran of alleen Teheran gelden. Kappers die de regels overtreden, kunnen hun werkvergunning verliezen. (Reuters, BBC)