Weekje vol feest, Franse politiek en herdenkingen

1 Vandaag is het Koninginnedag. Wijlen prinses Juliana zou vandaag 98 jaar zijn geworden. Pieter van Vollenhoven wordt vandaag 68. De Oranjes vieren Koninginnedag in Noord-Brabant: Woudrichem en Den Bosch.

2 Zondag is de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen. La Grande Finale gaat tussen de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy en de linkse Ségolène Royal.

Vorige week zondag kregen zij de meeste stemmen: op Sarkozy stemden ruim 13,8 miljoen kiezers, op Royal ruim 11,5 miljoen. De vraag is wat de achterban van ‘centrumkandidaat’ François Bayrou zondag doen. Deze ‘Franse D66’er’ haalde 8,2 miljoen stemmen, goed voor 18,5 procent (Sarkozy en Royal haalden respectievelijk 31,2 en 25,9 procent). De opkomst was met bijna 83 procent (44.472.785 kiezers) bijzonder hoog (een record sinds 1965, toen de strijd tussen Charles de Gaulle en François Mitterrand ging).

Woensdag gaan Sarkozy en Royal op tv met elkaar in debat.

3 Morgen, 1 mei, is het Dag van de Arbeid. Ontwaakt, verworpenen der aarde! / Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer! – en als we de Internationale gezongen hebben gaan we in Nederland weer gewoon aan het werk. Niets Dag van de Arbeid. Tenzij je van de PvdA bent natuurlijk, dan moet je langs allerlei socialistische bejaardentehuizen. De financiële wereld doet wél weer mee aan deze niet-commerciële feestdag, de beurzen (dus ook Euronext) zijn gesloten op 1 mei.

4 Vrijdag is het 4 mei, Dodenherdenking. Om acht uur ’s avonds worden met 2 minuten stilte „de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen”.

Zaterdag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. In verschillende steden zijn bevrijdingsfestivals, de afsluiting is om 21 uur met een concert op de Amstel (bij theater Carré).

5 Ook nog voetbal? Jazeker! De returns in de halve finales Champions League – dinsdag Liverpool-Chelsea (vorige week won Chelsea met 1-0) en woensdag AC Milan-Manchester (vorige week won Manchester met 3-2). Ook returnwedstrijden in de halve finales voor de UEFA Cup, op donderdag. Zondag spelen AZ en Ajax de finale van de KNVB Beker.

Verder deze week, niet vergeten:

donderdag zijn er lokale verkiezingen in Groot-Brittannië;

zaterdag begint de 6e Week van het Huisdier (thema: Dier & Taal);

zondag is het precies vijf jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord;

zondag is het ‘Anti Dieetdag’ – de Obesitas Vereniging staat stil „bij de slachtoffers van diëten en andere methoden van afvallen”.

Samenstelling: Peter Leijten