VS doden 136 ‘Talibaan’ bij strijd in Herat

In de Afghaanse provincie Herat zijn het afgelopen weekeinde volgens de Amerikaanse strijdkrachten zeker 136 opstandelingen gedood. De gevechten in de relatief rustige westelijke provincie waren de zwaarste in Afghanistan sinds begin dit jaar.

Volgens een Amerikaanse verklaring zijn 49 Talibaan-strijders gedood toen zij vrijdag een patrouille van Amerikaanse en Afghaanse militairen onder vuur namen in de Zerkoh-vallei. In een ander deel van de vallei vielen gisteren 87 doden tijdens een veertien uur durend vuurgevecht, waarbij zeven Talibaan-stellingen zijn vernietigd. Een Amerikaanse soldaat is omgekomen, over gewonde Afghaanse militairen is niets bekend. Er zouden geen burgerslachtoffers zijn.

De lokale autoriteiten en de Talibaan hebben de dodentallen niet bevestigd. Vandaag demonstreerden in het district Shindand, waarin de vallei ligt, honderden, volgens sommige berichten duizenden Afghanen tegen het Amerikaanse optreden, waarbij volgens hen veel burgerdoden zijn gevallen. De politiechef van het district ontkende betrokkenheid van Afghaanse militairen bij de gevechten.

Aan de andere kant van het land, in de provincie Nangarhar, was gisteren een vergelijkbare demonstratie. Amerikaanse troepen hadden bij een inval zes personen gedood, volgens de Amerikanen vier Talibaan en een vrouw en een meisje die door kruisvuur werden getroffen. De politie zegt echter dat het zes onschuldige burgers waren, onder wie drie vrouwen.

Ook in Uruzgan is de laatste dagen zware strijd geleverd. Het ministerie van Defensie in Den Haag meldt dat Talibaan-strijders een politiepost in Chora hadden ingenomen, op een moment dat veel agenten waren weggebleven van hun werk om thuis te helpen met de papaveroogst. Nederlandse militairen zijn Afghaanse troepen te hulp geschoten die probeerden de post te ontzetten. Uiteindelijk is de post met een bombardement vernietigd. Zeker twee opstandelingen zijn gedood. De operatie was vandaag nog gaande.

Vier Afghaanse agenten zijn gisteren gewond geraakt toen zij onder vuur werden genomen bij de vernietiging van papavervelden in Uruzgan. (AP, Reuters, AFP, ANP)