Utrecht verrast door arrestatie illegale koks

In het Utrechtse café-restaurant Averechts wordt elke dinsdag de maaltijd verzorgd door illegalen. Dat gebeurt al jaren zonder problemen. Maar vorige week werden ineens drie koks door de Vreemdelingenpolitie opgepakt. Vrijwel alle fracties in de Utrechtse gemeenteraad zijn verbaasd over de inval, en hebben burgemeester Brouwer (PvdA) om uitleg gevraagd.

De lokale politiek is altijd op de hoogte geweest van het project, dat volgens de organisatoren bedoeld is om vluchtelingen zonder papieren afleiding te bieden en een gezicht te geven. Volgens de advocaat van de koks, Jelle Walther, staat in het dossier over de zaak dat de Vreemdelingenpolitie in actie kwam naar aanleiding van een artikel in nrc.next op 7 november vorig jaar, waarin vrijwilligers en illegalen openlijk vertellen dat sommige koks geen verblijfsvergunning hebben. Walther: „Wat in dat artikel staat, stond altijd al op de website van Averechts. Het restaurant is er altijd heel open in geweest en het werd gedoogd.”

In het artikel staat letterlijk: „Bang dat de Vreemdelingenpolitie ineens op de stoep staat zijn ze niet.” Vrijwilligster Gé Bres zei: „Af en toe komt er wel eens iemand van de gemeente langs. ‘Interessant café hebben jullie hier op dinsdag’, zeggen ze dan.”

Het ministerie van Justitie wil niet zeggen of het artikel aanleiding was voor de inval. Volgens burgemeester Brouwer is de Vreemdelingenwet een zaak waar het Rijk over gaat. De gemeente heeft een afspraak met de Vreemdelingenpolitie om geen invallen te doen in panden die als noodopvang zijn aangemerkt, maar Averechts valt daar niet onder. Een van de drie koks, een zeventigjarige Chinees, is inmiddels weer vrij. De andere twee, een 37-jarige Egyptenaar en een 47-jarige Palestijn, zitten nog vast. De rechtszaak is op 1 mei.

Lees meer over de inval op www.averechts.nl