Toch nog de beuk erin

cd death metal RTX: Western Exterminator Drag City, distr. Munich ****-

cd death metal

RTX: Western Exterminator Drag City, distr. Munich

****-

Western Exterminator heeft de meest misleidende albumopener van het lopende seizoen. Het titelnummer trapt af met een psychedelisch uitwaaierende fluitpartij over exotisch wiegende percussie, met in de verte een jankende gitaar en dan toch nog die onnavolgbaar trashy zang van Jennifer Herrema. Maar vervolgens gaat alsnog de beuk erin en wentelt Herrema (yep, daar stroomt Fries bloed in de aderen) zich in een maalstroom van hardrock- en metalriffs. Dat ze zingt (en er ook uitziet) alsof de morsigste woonwagenparken tot haar achterland behoren, doet de zaak alleen maar goed en zo verkent RTX het rocklandschap tussen Guns ’n Roses en Blue Öyster Cult. De losse, geïmproviseerde anarchie van Royal Trux, de groep die ze met haar ex Neil Hagerty dreef, verdwijnt op deze tweede RTX-cd steeds verder uit het zicht en dat is dan weer jammer. Maar de manier waarop de death metal opnieuw wordt uitgevonden in Wo-Wo Din moet wel tot goedkeurend headbangen leiden. Herrema speelt haar rol van rechtstreeks uit de goot geplukte rockgodin met verve en haar secondanten zetten daar een verzameling modderige riffs onder die de cd erg genietbaar maakt.

    • Jacob Haagsma