Televisie Voorkeur

Zes weken lang een dagelijks praatprogramma met Andries Knevel en Thijs van den Brink in plaats van Pauw & Witteman. Opinieleiders, gangmakers en mensen die in het nieuws zijn geven hun mening over de discussie van de dag. Het duo wordt afwisselend bijgestaan door Daphne Deckers, Georgina Verbaan, Miryanna van Reeden, Esmaa Alariachi en Lucille Werner. Ned 1, 23.00-23.50u. Foto EO EO

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de voorbereidingen van het koninklijk bezoek aan Den Bosch. Ned.1, 18.20-18.50u.

Samenvatting Koninginnedag. Overzicht van de meest opmerkelijke gebeurtenissen. Ned.1, 19.20-20.00u.

Netwerk. Reportage over de viering van Koninginnedag in Duitsland. In het dorpje Papenburg vlak over de grens zullen onze oosterburen een aubade brengen en Oudhollandse spelletjes doen. Ook de inwoners van het Groningse Winschoten zijn uitgenodigd. Verder o.m. een reportage over de kabinetsplannen om het e-mail- en telefoonverkeer van alle Nederlanders voor een periode van anderhalf jaar op te slaan in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Een 32-jarige vrouw uit Haarlem ondervond wat de gevolgen kunnen zijn van het koppelen van persoonsgegevens. Zij werd van haar bed gelicht en onterecht aangemerkt als verdachte. Deskundigen geven hun mening over de gevaren van de opslag van dataverkeer. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Verslag koninklijk bezoek aan Woudrichem, reportage uit het Bretonse stadje Donzy – woonplaats van de ‘gemiddelde’ Fransman – i.v.m. Franse verkiezingen en een verslag over de vergrijzing van de imkers, die grote gevolgen heeft voor de groenten- en fruitteelt. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

0032: Balu. Balu is een Indiase professor die aan de universiteit van Bangelore in India het departement vergelijkende cultuurwetenschappen wil oprichten, een discipline waarmee hij zich ook in België bezighoudt. Hij woont met zijn Vlaamse vrouw en met hun zoon in Gent. Ook z’n nicht Sarika, die net uit India aangekomen is, woont bij hem in. Terwijl Balu naar India reist om alle voorbereidingen te treffen voor de stichting van de faculteit, probeert Sarika zich aan te passen aan de Belgische samenleving. België 1, 20.40-21.30u.

Belga Sport: Léon Mokuna, FC Indépendance. Precies 50 jaar geleden maakte het publiek in de Belgische voetbalstadions voor het eerst kennis met Afrikaanse spelers, toen talentvolle voetballers uit de Belgische kolonie Çongo op bezoek kwamen. Vandaag de dag zijn ze niet meer weg te denken van onze voetbalvelden. Leon ‘Trouet’ Mokuna, Paul Bonga-Bonga, Henri Erumba en André Assaka kijken terug. België 2 (Canvas) 20.50-21.45u.

Tegenlicht: Plaats des Oordeels, het Midden-Oosten. In de vijfde aflevering van de zesdelige serie biedt de documentaire In strijd met het ideaal van David Benchetrit een genadeloos zelfonderzoek van de Israëlische samenleving aan de hand van getuigenissen van gewetensbezwaarde soldaten en burgers. Na achttien jaar oorlog en intifada’s onthullen soldaten en officieren, die weigerden deel te nemen aan Israëlische operaties in de bezette gebieden, het ware gezicht van de oorlog, de consequenties en implicaties. Ned.2, 20.55-21.50u.

VPRO’s Import: Pickles. Acht Arabisch-Israëlische vrouwen uit Tamra, zonder man, opleiding of werkervaring, hebben er genoeg van om altijd maar thuis te zitten en met het weinige pensioengeld hun kinderen groot te brengen. Als islamitische weduwen mogen ze niet buitenshuis werken. Het alternatief is hertrouwen, maar dan worden de kinderen ondergebracht bij de familie van de overleden vader. De acht weduwen trotseren daarom de traditie en zetten met elkaar een productielijn voor ingemaakte groenten op. Ze beginnen een klein fabriekje. Al doende maken de vrouwen zich alle stappen in het productieproces eigen. Ned.2, 23.55-1.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Regisseur Paul Verhoeven, Carice van Houten en Thom Hoffman maken reclame voor de dvd-uitgave van de film Zwartboek, Europees Commissaris Neelie Smit Kroes licht haar beleid toe en André van Duin vertelt over De Dik voor Mekaar Show, die hij nog één keer gaat presenteren. Ned.3, 19.25-20.25u.

informatief

Fat men can’t hunt. Eerste aflevering van een vierdelige serie waarin mannen met overgewicht hun overtollige kilo’s proberen kwijt te raken in de rimboe. Ze komen terecht bij een Afrikaanse bergstam waar ze hard moeten werken voor hun eten. RTL5, 21.30-22.30u.

Consument

Radar. Onderzoek naar de rechten en plichten van een consument bij het boeken van retourvluchten bij een luchtvaartmaatschappij. Als om wat voor redenen dan ook de heenvlucht wordt gemist, is de kans groot dat automatisch, zonder kennisgeving de terugvlucht is geannuleerd. Is dit rechtmatig? Verder onder meer een wijntest, waarbij drie experts wijnen proeven van Nederlandse bodem, vier witte wijnen en vier rode. Ned.1, 20.30-21.10u.

sport

De Wedstrijden. Buitenlands voetbal, samenvattingen van de Bundesliga, Serie A, Primera Division en de Schotse Premier League. Tien, 22.25-23.30u.

Snooker. Rechtstreeks verslag en later op de avond samenvattingen van de wedstrijden om de wereldbeker snooker vanuit Sheffield. BBC2, 20.00-22.00u & 0.20-3.00u.