Strijd om buste Nefertiti verhardt

Egypte zal musea die niet meewerken aan de teruggave van antiquiteiten het leven zuur maken. Dat zegt Zahi Hawass in de Britse krant The Times. Daarmee is de strijd met musea uit diverse landen om – al dan niet tijdelijk – Egyptische kunstvoorwerpen af te staan aan het geplande ‘Grote Egypte Museum’ bij de piramide van Giza verder verhard.

Zahi Hawass is de hoogst verantwoordelijke voor antiquiteiten in Egypte. Aan musea in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten zijn verzoeken gedaan om vijf van de meest beroemde Egyptische objecten beschikbaar te stellen, waaronder de Steen van Rosetta en het befaamde borstbeeld van koningin Nefertite. De bezitter daarvan, het Egyptisch Museum in Berlijn, heeft eerder al gezegd dat de buste te kwetsbaar is om op reis te gaan. Het beeld van de echtgenote van zonnekoning Achnaton is 3.400 jaar oud. Volgens de Duitse minister van Cultuur was de verwerving van de buste in 1913 rechtsgeldig en heeft Egypte nimmer officieel om teruggave verzocht.

Hawass stelt het Duitse museum nu een ultimatum. „We zullen nooit meer meewerken aan exposities als men niet op ons verzoek ingaat om de buste drie maanden in Egypte tentoon te stellen.” Het Egyptisch Museum vreest dat het Nefertiti nooit terugkrijgt als ze eenmaal in haar thuisland is.