Solo-koken

Sinds ruim een jaar probeer ik jullie, lezers, op deze plek te verleiden de keuken in te duiken, te inspireren met ideeën, te informeren over culinaire zaken, recepten aan de hand te doen.

Maar een culi-columnist is ook maar mens, casu quo een freelance thuiswerkende moeder van twee jonge kinderen, en onwillekeurig geneigd zichzelf als uitgangspunt te nemen. Zo heb ik overdag tijd om boodschappen te doen, kan ik om vier uur ’s middags een stoofpot in de oven zetten zodat we om zeven uur aan tafel kunnen, en kook ik bijna altijd voor vier personen of meer. Kook- en eetgewoonten waar je weinig aan hebt als single, van acht tot acht werkende kantoortijger. Of als kinderloos samenwonende arts-assistent met wisselende diensten. Als student met kookdienst voor het hele huis. Als alleenstaande vader van een puberdochter met een eetfobie.

Afijn, om deze reden hield ik, in navolging van de lezerspeiling op het nextlog, een bescheiden onderzoekje op mijn eigen blog. De vraag luidde: vinden jullie dat Koken etc. meer aandacht moet besteden aan a) eten in je eentje, b) de gezinskeuken, of c) koken voor grote groepen? Er kon ook worden geklikt op antwoord d) nergens aan; de aandacht is goed verdeeld, wat 51 mensen (29 procent) deden. In totaal reageerden 180 lezers, van wie 16 mensen (9 procent) meer recepten voor grote groepen zouden willen; 24 stemmers (13 procent) waren voor meer recepten voor gezinshappen. Veruit de meeste stemmen, namelijk 89 (49 procent), gingen naar ‘eten in je eentje’.

Lijkt me duidelijk. Er moeten meer eenpersoonsrecepten komen. Maar gezien mijn onervarenheid in de materie kan ik daar wel wat hulp bij gebruiken. Daarom mijn vragen aan alle solo-kokers: wat kook je wanneer je in je eentje eet? Kook je altijd, sla je weleens over, of kook je meestal voor twee keer? Wat kook je wanneer je avond- of nachtdienst hebt en iets lekkers voor in de magnetron wilt meenemen? Moet koken voor jezelf snel gebeuren of neem je er de tijd voor? Hoe zit dat met de verpakkingen in de supermarkt; moet je altijd meer kopen dan je nodig hebt of is er genoeg keuze voor eenpersoonshuishoudens? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc.

Koninginnedag is een dag om met je vrienden door te brengen en vette, dubieuze hamburgers te kopen bij een mannetje in trainingspak met een aftandse barbecue en een lekke koelbox. Maar als je op een dag als vandaag per ongeluk toch alleen moet eten, kun je jezelf maar beter verwennen. Ren naar de winkels, want die gaan waarschijnlijk om één uur dicht. Koop een pond veel te dure, geschilde asperges bij de groenteboer, een ons wilde gerookte zalm bij de visboer, een doosje eko-eieren en een pakje grasboter bij de kaasboer. Stoom de asperges in een kwartier gaar (in een stoompan of in een vergiet dat je, afgedekt, boven een pan kokend water hangt). Leg na 7 minuten een of twee eieren tussen de asperges. Smelt een flinke klont boter. Eet de asperges met de zalm, de eieren en de gesmolten boter.

Ben jij een solo-koker? Praat mee over koken en eten in je eentje op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil